Ombudsman osudio rasizam na utakmici Iskre i Ibra
Ilustracija

Ombudsman osudio rasizam na utakmici Iskre i Ibra

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudila je rasističko ponašanje i incident koji se desio na meču fudbalske kadetske lige između Iskre i Ibra i podsjetila da se ovakvo i slično ponašanje ne može pravdati navijačkim strastima.

"U utakmici kadetskih ekipa Iskre i Ibra, koja je u nedelju odigrana na Zlatici, prema medijskim navodima došlo je do prijetnji i nacionalistickih ispada jednog od roditelja igrača Iskre, koji je ušao na teren nakon čega je utakmica prekinuta.

Iako incident nije dobio veći publicitet jer se radi o nižem rangu takmičenja, odnosno mlađim igračkim kategorijama, smatramo da je i prije reakcije nadležnih važno ukazivati na neprihvatljivost ovakvih scena na sportskim terenima od najranijih uzrasta, kako bi i mladi sportisti kao i oni koji ih prate na vrijeme usvajali fer i sportske navike ponašanja na terenu i van njega", saopšteno je iz Institucije ombudsmana.

Kako su naveli iz rukovodstva tima iz Rožaja, pohvalno je što su predstavnici Iskre bili maksimalno korektni i da su se više puta izvinili članovima rukovodstva Ibra.

"Podsjećamo da to nije ni stvar izbora već i standard Savjeta Evrope, koji proizilazi iz Preporuke Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) o opštoj politici br. 12 o borbi protiv rasizma i rasne diskriminacije u oblasti sporta (decembar 2008). Zbog činjenice da su i nedavno gestovi neodgovornih pojedinaca bili dovoljni da pošalju neprijatnu i ružnu sliku sa naših sportskih terena u svijet,  Institucija će se i ubuduće snažno zalagati i podržavati  promovisanje sportskog fer ponašanja i tolerancije i ohrabruje prijavljivanje rasističkog ponašanja kada do njega dođe", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, da ECRI definiše rasizam kao “ vjerovanje da neka osnova kao što je rasa, boja kože, jezik, vjeroispovest, nacionalnost ili nacionalno ili etničko porijeklo opravdava prezir prema licu ili grupi lica ili pojam superiornosti jednog lica ili grupe lica".

"ECRI je primijetio da se rasizam i rasna diskriminacija u sportu ispoljavaju u mnoštvu različitih oblika, a da šira javnost obično saznaje samo za najgrublje oblike rasnog zlostavljanja u najpopularnijim sportskim disciplinama. Jedan od glavnih problema u borbi protiv rasizma i rasne diskriminacije u sportu jeste nedostatak svijesti o postojanju tih pojava i o njihovoj ozbiljnosti

Prema ECRI-ju, rasističko ponašanje koje treba da se zabrani obuhvata rasističke uvrede i pjevanje, vijorenje rasističkih transparenata i simbola i nošenje, rasturanje i prodaju rasističkih, antisemitskih i diskriminatorskih transparenata, simbola, zastava, letaka ili slika", zaključuje se u saopštenju ombudsmana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.