Park oštrih vrhova: Da li biste smjeli preko ovog mosta? (FOTO)
Foto: Depositphotos

Park oštrih vrhova: Da li biste smjeli preko ovog mosta? (FOTO)

Bamaraha je nacionalni park na zapadu Madagaskara gdje je oko 87 odsto biljnih i životinjskih vrsta endemično, među kojima je 11 vrsta lemura, pet familija slijepih miševa, 103 vrste ptica i 34 vrste vodozemaca, a od 605 biljaka endemično je 86 odsto.

Šume u ovom parku su veoma suve, na istočnoj strani se graniče sa savanom.

Ipak, ono po čemu je ovaj park prepoznatljiv jeste dio koji se naziva Cingi, to je riječ koja na lokalnom jeziku označava mjesto na kojem se ne može hodati bos. Područje je posledica kraških erozija, a stvorene krečnjačke formacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ove krečnjačke stijene i šiljati vrhovi krase park i čine ga veoma atraktivnim za turiste, pa se među oštrim vrhovima nalaze viseći mostovi preko kojih je omogućena „šetnja po parku“.

Cingi djeluje dramatično i opasno, pa se ne usude svi da šetaju po iznad ovih stijena.

Zbog polja rijetkih formacija stijena i zbog velikog broja endemičnih vrsta, ovaj naccionalni park se nalazi na Uneskovoj listi svjetske prirodne baštine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.