U okviru kampanje Budi odgovoran kazna izrečena JPU
Foto: Ilustracija

Ove sedmice evidentirano 20 prijava

U okviru kampanje Budi odgovoran kazna izrečena JPU "Đina Vrbica"

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 20 prijava, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna, čiji iznos nije naveden.

Kazna je izrečena Javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) „Đina Vrbica“ iz Podgorice zbog nezakonitog zapošljavanje osobe bez adekvatne stručne spreme. U odgovoru na prijavu nije naveden iznos kazne.

Inspektori su Univerzitetu Mediteran u Podgorici, caffe shopu Jančić iz Herceg Novog i benzinskoj pumpi Eko na Cetinju naložili otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, dok je kontrolom prodavnice Kovači u Bijelom Polju ustanovljeno da zaposlenima nijesu uručene fotokopije prijava na socijalno osiguranje, prenosi Mina Biznis.

Prijava protiv Virt Tehnicsa iz Budve proslijeđena je Poreskoj upravi, dok se u slučaju podgoričkog MSP Pharma inspekcija oglasila nenadležnom.

Kontrolom picerija Torzo u Podgorici zdravstveno-sanitarna inspekcija je zatekla zaposlenog bez sanitarne knjižice i obaveznog zdravstvenog pregleda.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole pekare Laki 2, kafića Per Amići i turističke agencije Inrut iz Podgorice, pekare/poslastičarnice Battisuore iz Kotora, Osnovne škole "Mrkojevići" i frizerskog salona u Baru, vjetrenjače Možura, ugostiteljskog objekta Stadion u Tivtu, beranskog hotela Berane i NN osoba iz Ulcinja i Herceg Novog.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.