IPARD značajan za ubrzan razvoj crnogorske poljoprivrede

U toku uspostavljanje i Kuće poljoprivrede u Bijelom Polju

IPARD značajan za ubrzan razvoj crnogorske poljoprivrede

Predstavnici Evropske komisije za oblast poljoprivrede (DG Agri) pohvalili su sprovođenje IPARD programa u Crnoj Gori, kroz koji poljoprivredni proizvođači i prerađivači unapređuju svoju proizvodnju koristeći bespovratnu podršku investicijama koju su obezbijedili Evropska unija i Vlada Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja."

U cilju monitoringa i evaluacije ovog programa podrške protekle sedmice u Podgorici je održan peti po redu sastanak IPARD Odbora za nadgledanje – tijela u kome su predstavnici institucija uključenih u sam proces sprovođenja IPARD II programa u Crnoj Gori zatim predstavnici poljoprivrednih proizvođača, odnosno udruženja iz različitih sektora poljoprivredne proizvodnje, kao i predstavnici civilnog sektora.

"Predstavnici EK istakli su značajan napredak u ostvarivanju planiranih rezultata, pohvalili su uloženi trud i rad, kako crnogorskih poljoprivrednika, tako i institucija uključenih u proces implementacije. Takođe, ocijenjeno je da će intenziviranjem aktivnosti u okviru ovog programa u narednom peridu, biti stvorene pretpostavke da se obezbijede nova sredstva podrške EU crnogorskim poljoprivrednicima kroz naredni IPARD III program.  Planirano je da izradu pomenutog IPARD III programa, Crna Gora započne u narednoj godini", navodi se u saopštenju.

Crna Gora već dvije godine sprovodi IPARD program kroz dvije mjere podrške  - za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i investicije u preradu. Za projekte unapređenja svoje proizvodnje proizvođači dobijaju značajnu bespovratnu podršku, u iznosu od 50 do 70 odsto investicija.

"Predstavnici Ministarstva informisali su prisutne o dosadašnjoj realizaciji Programa, predstavljajući rezultate dosadašnjih objavljenih javnih poziva. Za Mjeru 1 – Investicije u primarnu proizvodnju primljeno je ukupno 389 aplikacija, ugovorena je podrška za 245 aplikanata, od kojih je određen broj već završio investiciju i isplaćena im je podrška. Za Mjeru 3 - Investicije u preradu, pristiglo je ukupno 45 aplikacija, od kojih je 20 ugovoreno i takođe, počela isplata podrške za one koji su realizovali investiciju.

Ocijenjeno je da su procedure od trenutka podnošenja zahtjeva za podršku, preko kontrola, do isplate sredstava zahtjevne i da iziskuju određeni vremenski period za realizaciju, kao i da će se uložiti maksimalni napori da se taj proces u narednom periodu ubrza, kako bi naši proizvođači što prije ostvarili planove unapređenja proizvodnje i ostvarili rast proizvodnje i konkuretnosti", saopšteno je.

OdborIPARD2

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača na ovom sastanku u tom pravcu su potencirali dug vremenski period potreban za prikupljanje dokumentacije, predlažući jačanje kapaciteta savjetodavnih službi sa nivoa države i opština.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja naglasili su da je, pored postojećih regionalnih kancelarija savjetodavnih službi i šest agrobiznis centara po opštinama, u kojima zainteresovani mogu dobiti sve potrebne informacije za apliciranje na projekte podrške, u toku uspostavljanje i Kuće poljoprivrede u Bijelom Polju. U ovom objektu na jednom mjestu biće predstavnici Direktorata za IPARD plaćanje i savjetodavnih službi u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, pa će poljoprivredni proizvođači sa sjevera na još brži i lakši način moći da dođu do svih potrebnih informacija.

Na Odboru je, takođe, istaknuto da je, u saradnji sa evropskim partnerima, u toku i akreditacija još jedne IPARD mjere podrške, kroz koju će značajna bespovratna sredstva biti na raspolaganju poljoprivrednim gazdinstvima koja su zainteresovana da unaprijede preradu na gazdinstvu, da se bave ruralnim turizmom i razvijaju zanatske djelatnosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.