Čarobni kolač od jabuka bez jaja, mlijeka, ulja...

Čarobni kolač od jabuka bez jaja, mlijeka, ulja...

Ovaj kolač bi se trebao zvati “Nevjerni Toma” jer svi koji su ga pravili prvi put, nisu vjerovali da će uspjeti. A kako i bi kada se radi o biskvitnom kolaču u kojega ne ide nikakva tečnost. Nema jogurta, mlijeka, jaja, ulja … stvarno ništa! Suvi sastojci i jabuke. To je to!

Osim nevjerovatnog suvog načina pripreme, ovdje se radi i o jednom brzom receptu gdje će vam najviše vremena oduzeti rendanje jabuka. Ako imate električnu rendu cijeli kolač možete imati spreman za stavljanje u rernu unutar 5 minuta.

Iako kolač po fotografijama nije ništa posebno privlačan, iskreno vam preporučujemo da mu date šansu i da uživate u ovoj brzoj i sočnoj poslastici s jabukama. Pogotovo ako inače volite okus pite od jabuka.

Sipana pita, najbrža pita od jabuka ili čarobni kolač od jabuka. Kako god vam drag naziv ovog recepta sigurno ćete ga često ponavljati!

Sastojci: 
1 čaša griza
1 čaša oštrog pšeničnog brašna
1 čaša šećera
1 prašak za pecivo (12-15 grama)
1 vanilin šećer (10-15 grama)
5 velikih jabuka (moguće će trebati i više jabuka zavisno od veličine)
po želji cimeta
po potrebi maslaca (dovoljno da prekrije površinu kolača koja će zavisiti o veličini posude)

Priprema:

U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna (najbolje je da zajedno prosijete brašno i prašak za pecivo), istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan vanilin šećer. Pomiješajte sve suve sastojke.

Dno tepsije nauljite ili premažite maslacem. Rukama posipajte suvu smjesu (griz, šećer i brašno) po dnu. Sloj suve smjese ne treba biti debeo, već dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno tepsije, piše Kuharica.

Preko suve smjese posipajte obilnu količinu rendanih jabuka u jednom sloju (nije ih potrebno cijediti prije) s malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suvu smjesu dok jabuke u potpunosti nisu prekrivene. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suve smjese, ili ne dođete do vrha tepsije (to najčešće budu tri sloja).

Na kraju po kolaču narendajte maslac i stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne vidite da je dobio lijepu zlatnu boju.

Poslužiti ga možete toplog ili hladnog. A odlično se slaže s kuglicom sladoleda, karamel umakom i čak čokoladnim preljevom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.