Tudik: Francuska nije protiv politike proširenja
Tudik

Ambasadorka za Novu M

Tudik: Francuska nije protiv politike proširenja

Francuska na čelu sa predsjednikom Emanuelom Makronom nije protiv politike proširenja i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji, poručila je u intervjuu za NOVU M ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik. Ne postoji, ističe, nikakav veto sa francuske strane.

Ambasadorka je kazala i da Non-paper zvaničnog Pariza treba da djeluje motivišuće na našu zemlju da nastavi sa započetim poslom, ali i da su odnosi Francuske i Crne Gore veoma dobri.

Francuska se našla u centru pažnje nakon neotvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te zapravo blokiranja proširenja od strane predsjednika Emanuela Makrona. Mogu li takve poruke Francuske da otvore prostor drugim igračima, prije svega Rusiji na ovom prostoru?

“Najprije bih željela da vam kažem da predsjednik Makron nije blokirao članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije. Naime, ne radi se samo o Francuskoj, tu je bilo još država koje su podržale njegov stav. Francuska nije protiv politike proširenja na zemlje Zapadnog Balkana. Jednostavno smatra da je za to neophodno još vremena. Dakle, proces postoji, poruka nije da se stavlja tačka na proširenje, jednostavno riječ je o tome da trenutno nije bilo konsenzusa na ovu temu i ističem da ovdje ne postoji veto sa francuske strane. Još jedna stvar je da su neke zemlje smatrale da Sjevernu Makedoniju i Albaniju ne treba posmatrati u paketu već treba imati odvojen pristup“, kazala je Tudik.

Objavljen je i tzv. Non-Paper Francuske u kom se traži nova metodologija u prustupnom procesu, i podrazumijeva nove principe.

„Upravo ovaj dokument “Non-paper” dokaz da se Francuska zaista interesuje za politiku proširenja i da želi da se dođe do konkretnih rezultata. To je radni dokument za EK i Francuska želi da se u okviru tog dokumenta pronađe jedan poseban status za CG i Srbiju“.

To, ističe ambasadorka Tudik, potvrđuje da predsjednik Francuske Emanuel Makron nije protiv uključivanja našeg regiona u evropsku porodicu.

„Naprotiv, on smatra da Zapadni Balkan ima svoje mjesto u okviru Evropske Unije i dokaz za to što smo nedavno imenovali međunarodnog tehničkog eksperta pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore koji će raditi na poglavljima 23 i 24. Još jedan put napominjem- Francuska nije protiv politike proširenja“, kazala je francuska ambasadorka za Novu M.

Tim dokumentom, navodi ona, Francuska  poručuje da želi da pregovarački proces bude manje birokratski i da se kroz pregovarački proces osjete koristi za građane i konkretni rezultati.

"Želimo da bude više pragmatičan, da ima više uticaja na građane, odnosno da je vidljiviji. Upravo je i glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević rekao da je taj dokument negdje nova mapa puta za CG i da je to dobra stvar“, navela je Tudik.

Ocijenila je da su odnosi između dvije zemlje  vrlo dobri ali da ima prostora za njihovo poboljšanje.

"Upravo iz tog razloga je predsjednik Makron prije nekoliko m,jeseci usvojio Strategiju za Zapadni Balkan, s ciljem da se poboljšaju politički odnosi dvije zemlje. Upravo jedan od prvih rezutata toga je posjeta francuske državne sekretarke pri Ministarstvu odbrane. Posebno ističem policijsku saradnju u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima, na obostranu korist. Zatim ističem da je saradnja u oblasti obrazovanja vrlo dobra, prošle godine smo osnovali francusku evropsku školu u Podgorici“, kazala je ambasadorka Francuske za Novu M zaključujući da je ono što bi trebalo unaprijediti jeste ekonomska saradnja. Zbog toga je prošle godine osnovano Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća kako bi pojačali razmjenu, a ka tom cilju pomoći će i najavljeno osnivanje francuske razvojne agencije u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.