Trudnoća nakon menopauze
Foto: Ilustracija

Trudnoća nakon menopauze

Menopauza, uprkos činjenici da se dešava svakoj ženi prije ili kasnije i dalje djeluje zbunujuće na one koji kroz nju prolaze, ali i otvara nove mogućnosti.

Opšte je poznato da, kada kod žena prestane menstruacija, tada prestaje i sposobnost rađanja. Mada, zahvaljujući naučnom napretku ni to više nije prepreka.

Na pitanje da li je trudnoća moguća nakon menopauze, dr Džulijan Peskin, ginekolog-akušer sa klinike u Klivlendu odgovara: “Da, moguće je”.

Kada žena uđe u menopauzu, tada njeno tijelo zvanično završava sa reproduktivnim periodom, i nakon toga ne postoji mogućnost da prirodno zatrudni.

Međutim, žena može da zatrudni tokom perimenopauze, odnosno tokom perioda koji prethodi menopauzi.

Za vrijeme perimenopauze, žene mogu da imaju neredovne menstruacije, zajedno sa ostalim simptomima perimenopauze,

Perimenopauza obično počinje kada je žena u srednjim četrdesetim, a može da traje oko četiri godine dok se menstruacije potpuno ne zaustave.

"Sve dok žena i zvanično ne uđe u menopauzu, još uvijek može prirodno da zatrudni. Ovako ovulirate rijetko, ali još uvek ovulirate", kaže dr Peskin.

Dakle, čak i ako prolazite kroz perimenopauzu, a ne želite da zatrudnite, trebalo bi i dalje koristiti metodu kontrole rađanja, kaže za Margaret Natigal iz medicinske služba u NIU Langon.

Ukoliko žena želi da zatrudni, a ušla je u menopauzu, što znači da menstruaciju nije dobijala 12 mjeseci i duže, nauka je tu od velike pomoći.

Procesom vantjelesne oplodnje koji podrazumijeva spajanje jajne ćelije i spermatozoida u laboratorijskim uslovima, žene u menopauzi mogu da zatrudne.

Kako žene koje su već prošle kroz menopauzu ne proizvode više jajne ćelije, u ovom procesu mogu koristiti donirane jajne ćelije.

Takva trudnoća se odvija poput bilo koje druge trudnoće koja je rađena ovom metodom. Svaka trudnoća nosi određenu dozu rizika, pa tako i ova. Ali, ako ste inače zdravi, trudnoća izazvana vještačkom oplodnjom posle menopauze neće nužno donijeti nove rizike.

Žene koje zatrudne vantjelesno, nakon menopauze, ne moraju da se brinu o određenim komplikacijama u trudnoći povezanim s godinama.

"Ukoliko koriste jajne ćelije od mlađe osobe, nema povećanog rizika za hromozomske nepravilnosti", kaže dr Peskin, koji je radio sa ženama pedesetih godina koje su na ovaj način dobile djecu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.