Srpska politika u Crnoj Gori dobija alternativu: Žele da Srbe uvedu u vlast

Srpska politika u Crnoj Gori dobija alternativu: Žele da Srbe uvedu u vlast

U Crnoj Gori će tokom narednog mjeseca zvanično početi da djeluje široka koalicija prosrpskih političkih partija, NVO i nezavisnih intelektualaca, pod imenom Srpska alternativa (SA), kojoj će glavni cilj biti ulazak Srba u vlast, saznaje Kodex.

Rukovodstvo će pored lica koja su poznata u javnom životu države, a nijesu se do sada bavila politikom činiti i nekadašnji visoki funkcioneri Socijalističke narodne partije i bivši lokalni čelnici Demokratskog fronta.

U programskom dokumentu ovog političkog subjekta piše da isti nastaje kao izraz ogromnog nezadovoljstva dosadašnjim skoro tridesetogodišnjim djelovanjem srpskih političkih predstavnika, te da će zadatak partije biti integracija srpskog naroda u društveni, pravni, politički i ekonomski sistem Crne Gore.

Srpska alternativa prihvata crnogorsku realnost i priznaje Crnu Goru kao nezavisnu državu, uvažava njene simbole: grb, zastavu i himnu, crnogorski kao zvanični jezik i poštuje odluku o pristupanju NATO savezu, te podržava put Crne Gore ka EU integracijama, ali i insistira na boljim odnosima sa Srbijom i Ruskom Federacijom. Zalagaće se za ostvarivanje svih prava Srba kao konstitutivnog naroda u Crnoj Gori, ulazak srpskog naroda u vlast i sve institucije sistema, posebno proporcionalnu zastupljenost pri zapošljavanju, očuvanje statusa Mitropolije crnogorsko - primorske i ravnopravan položaj srpskog jezika. Takođe, Srpska alternativa se bori za ekonomski prosperit društva, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj preduzetništva i valorizaciju turizma i poljoprivrede kao zamajca razvoja crnogorske ekonomije, kao i za bolji status zaposlenih, posebno prosvjetnih i zdravstvenih radnika, te veća ulaganja u kulturu i afirmaciju srpskih stvaraoca i promociju srpske istorije i kulture - navodi dobro obaviješten izvor.

 Oni će insistirati na učešću predstavnika srpskog naroda u kreiranju programskih sadržaja državnih medija, sa posebnom pažnjom na RTCG.

U programu piše i da je partija otvorena za saradnju sa svim političkim subjektima u Crnoj Gori, uključujući Demokratsku partiju socijalista. Ranije je portal Borba objavio da je došao do saznanja da će Srpskoj alternativi DPS ponuditi predizbornu koaliciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.