Republika Nauru povukla priznanje nezavisnosti Kosova
Foto: N1

Republika Nauru povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da je Republika Nauru 17. država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

"Danas mi je zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primjerak note koju su uputili našoj Ambasadi u Australiji", naveo je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u saopštenju.

Kako se navodi, u noti se kaže da je "Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom".

"Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivriječila principima Rezolucije SB UN 1244", navedeno je.

U saopštenju se ističe da je to 17. zemlja koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija.

"Ja sam prošle nedjelje rekao da je stanje kada je riječ o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus 5 zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je riječ o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je - 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih", rekao je Dačić.

On je dodao da će "nastaviti sa ovim aktivnostima".

"U skladu sa instrukcijama predsjednika (Aleksandra) Vučića, u cilju zaštite naših državnih i nacionalnih interesa i zaštite našeg teritorijalnog integriteta“, izjavio je Dačić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.