Imate ove bolove? Ne čekajte dugo, javite se ljekaru!
Ilustracija

Imate ove bolove? Ne čekajte dugo, javite se ljekaru!

Bolovi su normalna stvar ukoliko ste premoreni, ali ukoliko su učestali trebalo bi da povedete računa o svom zdravstvenom stanju.

JAKA GLAVOBOLJA

Velike su šanse da su jaki bolovi u glavi obična migrena. No, ako glavobolju ne prate ostali simptomi migrene (mučnina, osjetljivost na svijetlo i zvukove, ili migrena s aurom pri kojoj se javljaju vizuelni simptomi, npr. svjetlucanje ili bljeskovi ispred očiju), oštra, jaka i iznenadna bol (i ovdje mislimo na najgoru glavobolju vašeg života) može biti znak cerebralne aneurizme. Ova nenormalna proširenja krvne žile u mozgu pojavljuju se kod 5% svetske populacije i većinu vremena ne uzrokuju nikakve probleme,prenosi B92.

Kada su male ne predstavljaju veću opasnost, ali kako rastu i postaju veće, nastaje opasnost od pucanja (rupture) i izlivanja krvi u područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lobanje, što se naziva subarahnodino krvarenje. Takvo stanje posebno je životno opasno. Ako se to dogodi, krv može da preplavi područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lobanje (da izazove nevjerovatno jaku glavobolju) i da prekine dotok kiseonika u tom području.

S vremenom nastanak aneurizme mogu ubrzati: pušenje, povrede glave, alkohol i neke droge te oralni kontraceptivi, kao i ako je neko u porodici imao aneurizmu.

Šta uraditi?

Pucanje aneurizme može da prouzrokuje oštećenje mozga već unutar nekoliko minuta, pa je od velike važnosti što prije pozvati hitnu pomoć. Ljekari će vas uputiti na CT-pregled, kako bi ustanovili ima li krvarenja, a ako ga pronađu vjerovatno će vas odmah spremiti za operaciju.

PULSIRAJUĆA BOL U ZUBU

Ne možete da pojedete sladoled ili popijete hladno piće, a da vas ne zabole zubi? Moguće je da su vam zubi samo osjetljivi, ali postoji šansa i da se radi o bakterijskoj infekciji živca, pa otuda osjetljivost. Ako ne odete na pregled kod zubara koji će tačno ustanoviti o čemu se radi, moglo bi da se desi da se zbog bakterija infekcija proširi, a to je nešto što definitivno ne želite, piše Srbija Danas.

Šta uraditi?

Vrijeme je za posetu zubaru. Pravovremenim uklanjanjem karijesa i nekvalitetnih plombi neće doći od upale zuba. Kada dođe do upale potrebno je ukloniti živac i vrlo temeljno očistiti sav sadržaj kanala zuba, te kad je kanal dezinfikovan napuniti ga trajnim punjenjem. Antibiotici će pomoći da se riješite infekcije koja se možda proširila i van usne duplje.

OŠTAR BOL U DONJEM, DESNOM DIJELU STOMAKA

Osjećate oštar bol u donjem, desnom dijelu stomaka koja se pojačava kroz sate i dane? I sve prate mučnina i povišena temperatura? Vjerovatno vam je upaljeno slijepo crijevo. To se događa kad u trenutku začepljenja lumena crvuljka (izdanka u početku debelog crijeva) fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu), zbog čega zatim dolazi do upale.

Druga mogućnost je cista na jajniku. Ciste se mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ove malene šupljinice ispunjene tečnošću u većini slučajeva su bezopasne i nestaju same od sebe. No ako se radi o torziji ciste ili pucanju, može se pojaviti strašan bol.

Šta uraditi?

Obavezno otići kod ljekara. Upaljeno slijepo crijevo potrebno je ukloniti, u protivnom, u uznapredovanim slučajevima nastaje gangrena, pucanje crvuljka i rasipanje gnoja po trbušnoj šupljini, te nastaje lokalna ili cjelovita upala potrbušnice te vjerovatno smrt ako se ne interveniše.

Ako se radi o cisti, ljekar će propisati odgovarajuće liječenje koje može da uključuje ljekove ili hirurški zahvat. Ako se radi o torziji ciste, potrebno je odmah je ukloniti, jer može da prekine dotok krvi u jajnik kroz nekoliko sati. Ako se to dogodi, doktor će biti primoran da izvadi i cio jajnik.

PROLAZNA BOL U GRUDIMA

Povremeno osjećate bol u grudima, kao jaku žgaravicu ili osjećaj pritiskanja, kao da vas neko steže u korset. Ako niste pojeli ništa jako začinjeno što bi moglo da uzrokuje probleme, mogući uzrok je blagi srčani udar. Svake godine oko 10.000 žena mlađih od 45 godina doživi blagi srčani udar. Simptomi kod žena su blaži nego kod muškaraca, najčešće to su osjećaj pritiska u grudima, umor, bol u grlu i nedostatak vazduha.

Šta uraditi?

Kod mlađih žena srčani udar se može javiti za vrijeme intenzivnog vježbanja. Ako osjetite neki od simptoma, nazovite hitnu pomoć. Ljekari bi trebalo da vas pošalju na EKG kako bi ustanovili dali je srce bilo oštećeno, koliko i šta je najbolji način liječenja.

BOL U ABDOMENU PRAĆEN NADUTOŠĆI ILI GASOVIMA

Poslednjih mjesec dana često se osjećate naduto i muče vas gasovi, a znate da to nije od hrane koju jedete ili simptom PMS-a? Najgori mogući scenario je rak jajnika. Godine 2007. Fondacija za prevenciju ginekoloških kancera je objavila koji su rani simptomi raka jajnika: nadutost, bol u abdomenu ili području karlice i otežano hranjenje. Ako simptome imate gotovo svakodnevno ili više od dva ili tri puta nedeljno, vrijeme je da nešto preduzmete. Rak jajnika nije čest kao rak dojke ili pluća (otprilike jedna na 70 žena će ga dobiti za vrijeme života), no šanse su veće ako je rak imao neko u vašoj porodici ili ako nikad niste bili trudni.

Šta uraditi?

Zakažite pregled kog ginekologa i porazgovarajte o simptomima. Ako vaš ljekar posumnja na rak, poslaće vas na ultrazvuk. Dobra vijest: kod žena kod kojih je rak jajnika rano otkriven - procenat preživjelih je 90 odsto.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.