Priznao da je krijumčario migrante uz pomoć sina i dva zeta
Ilustracija

"Da sam znao da je to protivzakonito nikada to ne bih uradio"

Priznao da je krijumčario migrante uz pomoć sina i dva zeta

Pedesetosmogodišnji Milenko Dragutinović priznao je na saslušanju pred specijalnim tužiocem Mirom Samardžić da je za novac prevozio strane državljane od Podgorice do mjesta Riđani, gdje ih je nakon toga preuzimao organizator kriminalne grupe Ljubomir Đedović, piše Dan.

Sudija za istragu Višeg suda juče je nakon saslušanja odredio pritvor do 30 dana za osam osoba koji se sumnjiče za trgovinu ljudima.

Dragutinović je na saslušanju do detalja opisao način na koji su to radili i tvrdio da je od svake ture od Đedovića dobijao po 100 eura. Istovremeno, objasnio je i ulogu i zadatke ostalih članova svoje porodice koji su učestvovali u ovim kriminalnim radnjama.

“To je bilo negdje zimus. Bio sam u Straševini u svom vozilu za koje imam taksi licencu, a iza mene je bilo jedno vozilo koje mi je blicalo da se zaustavim. Iz tog automobila izašlo je lice koje do tada nisam poznavao i koji mi se predstavio kao Ljubomir Đedović. Pitao me hoću li da vozim migrante. Prvo sam odbio govoreći da je to protivzakonito, ali me on ubjeđivao da nije. Od tada me je angažovao da vozim migrante”, kazao je na početku svog saslušanja Dragutinović, koji je potvrdio da je sve istina što piše u krivičnoj prijavi.

Objasnio je da mu je Ljubomir prvo slao poruku da pođe do hotela Evropa u Podgorici kako bi preuzeo osam paketa misleći na migrante. Nakon toga on bi pozivao Darka Mijuškovića, Mitra Kecojevića, a jednom prilikom i svog sina Željka Dragutinovića kao i Svetlanu Aleksić, koja je takođe taksista.

“Ne mogu se sjetiti tačnog datuma kada sam sa ovim ljudima prevozio migrante, ali znam da je nekada bilo osam nekad deset, a nekada i trinaest stranih državljana. Ne mogu se tačno sjetiti ni koliko puta je to tačno bilo tvrdio je Dragutinović.

Kazao je da je istina da je po njegovom pozivuu prevozu migranata učestvovao i Ratko Kadović, i da je to bilo nekoliko puta.

“Prevoz je išao tako što bi me Đedović kontaktirao preko poruke koliko ih ima i gdje treba da ih preuzmem, a nakon toga bih ja pozivao Darka Mijuškovića, Vladimira Peroševića, Mitra Kecojevića, Ratka Kadovića, Aleksićevu i samo jednom Željka Dragutinovića, dok svog brata Dragana nikada nisam zvao. Ne znam da je on uključen u ove kriminalne aktivnosti. Takođe, istina je da sam zvao kćerku Anđelu da saopšti mužu da se pripremi da nas proprati do Danilovgrada, odnosno da vidi ima li policije na putu kada prevozimo migrante”, objasnio je Dragutinović i dodao da je supružnika od njegove druge kćerke Darka Mijuškovića takođe angažovao, ali da on uglavnom nije vozio ove migrante, već je išao vozilom ispred i javljao ima li vozila na putu.

I uloga Mitra Kecojevića, kako tvrdi osumnjičeni, bila je da javlja ima li policije na putu.

“Migrante smo uglavnom vozili ja, Ratko Kadović i Svetlana Aleksić, a ovi drugi su vršili osmatranje terena. Ja sam sada ispričao sve onako kako je bilo i da sam znao da je to protivzakonito nikada to ne bih uradio”, kazao je osumnjičeni pred tužiocem.

Strane državljane su, kako tvrdi, predavali Đedoviću u mjestu Riđane, koji ih je vodio iz Crne Gore nelegalnim putevima u BiH.

“Đedović nam je plaćao 100 eura po vozilu, i to kad ih dovedemo do Riđana. Ne znam koliko sam novca ukupno od njega dobio”, ispričao je osumnjičeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.