Inspektori napisali 34.000 eura novčanih kazni zbog pušenja
Ilustracija

Inspektori napisali 34.000 eura novčanih kazni zbog pušenja

Nadležne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove za kontrolu primjene novog Zakona o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, od 14. avgusta od kad je na snazi do juče obavile su ukupno 2.770 pregleda i zbog utvrđenih nepravilnosti izdale prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 33.900 eura, pišu Dnevne novine.

Zbog konzumiranja duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, školama, vrtićima, trgovinskim radnjama, te sudovima, ministarstvima, ali i zdravstvenim ustanovama turistička, sanitarna i zdravstvena inspekcija Uprave za inspekcijske poslove izdale su ukupno 134 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 33.900 eura, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Od 14. avgusta od kada je u primjeni novi Zakon o sprečavanju upotrebe duvanskih proizvoda, do 19. novembra turistička inspekcija je kontrolisala ugostiteljske objekte i tokom 2.263 kontrole, kako su kazali, utvrdila 106 nepravilnosti.

“Izdato je 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30.490 eura, a podnijeto je i šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, kazali su Dnevnim novinama iz UIP.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na davanje dozvole za konzumiranje duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru, ne isticanje oznaka o zabrani pušenja i, kako su rekli, ne opremanje prostorije za pušenje uređajima za ventilaciju.

“Upravi za inspekcijske poslove se obraća veliki broj poslovnih subjekata pitanjima u vezi sa primjenom ovog zakona, interesuju se kako bi svoje postupanje, u ovoj oblasti, uskladili sa zakonom i tako izbjegli kazne. Takođe, dobijamo i prijave od građana o pušenju na zabranjenim mjestima, koje inspektorima pomažu u nadzoru”, kazali su iz UIP

Sanitarni inspektori su, od 14. avgusta do 19. novembra, izvršili 381 inspekcijski pregled u cilju kontrole primjene odredbi Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i izdali devet prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 1.610 eura.

Kontrolisani su vaspitnoobrazovni objekti, odnosno škole i vrtići, trgovinska djelatnost, objekti u kojima se priređuju igre na sreću, kao i radni prostori u kojima poslove obavljaju državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i službe, kao i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja (sudovi, ministarstva, uprave, službe u opštinama, pravna lica koja vrše javna ovlašćenja).

“Zbog nepoštovanja odredbi zakona u javnim i radnim prostorima izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 1.610 eura i to: jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu javne ustanove, jednom preduzetniku i jednom odgovornom licu i dva fizičkim licima u organu lokalne samouprave, jednom odgovornom licu u organu uprave, jednom pravnom licu i jednom odgovornom licu poslovnog subjekta”, precizirali su za Dnevne novine iz UIP.

Za tri mjeseca primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda zdravstveni inspektori izvršili su 126 inspekcijskih pregleda i izdali šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura.

“Kontrole su vršene u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost u javnom i privatnom sektoru i to u Kliničkom centru, institutima, bolnicama sa pripadajućim odjeljenjima, zavodima, poliklinikama, domovima zdravlja sa pripadajućim ambulantama, opštim i specijalističkim ambulantama, laboratorijama, objektima za promet ljekova i medicinskih sredstava u javnom i privatnom sektoru. Zbog nepoštovanja odredbi zakona u javnim ustanovama u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura i to pravnim i odgovornim licima zdravstvenih ustanova u Podgorici i Nikšiću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.