Građani koji vode porijeklo iz Crne Gore organizuju se u klubove i udruženja u S.Makedoniji

Kašćelan razgovarao sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji

Građani koji vode porijeklo iz Crne Gore organizuju se u klubove i udruženja u S.Makedoniji

Građenje čvrstih i održivih veza između crnogorske dijaspore i Prijestonice Cetinje, povezivanje privrednika i stvaralaca u oblasti kulture, nauke i obrazovanja važni su u procesu snaženja i očuvanja nacionalnog identiteta među iseljenicima, ali i u matičnoj državi koja je u procesu evropskih integracija.

To je ocijenjeno u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, koji je organizovan u Skoplju.

 Kašćelan je pozdravio aktivnosti Crnogorske zajednice,navodeći da ga raduje što se građani koji vode porijeklo iz Crne Gore organizuju u klubove i udruženja, i što na različite načine doprinose radu Zajednice.

Posebno je istakao dobre odnose između Crne Gore i Sjeverne Makedonije, što je solidna osnova za unapređenje saradnje u svim sektorima od zajedničkog interesa, a prvenstveno u oblastima ekonomije i kulture.

Kazao je i da su uz podršku ambasade Crne Gore u Skoplju, ali i zalaganje Crnogorske zajednice, inicirani pregovori o bratimljenju Cetinja i Bitolja, kao dva grada koji imaju nemjerljiv istorijski,politički, društveni i kulturni doprinos u razvoju Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Crnogorske zajednice Boris Popivoda zahvalio se gradonačelniku na posjeti i poželio mu uspjeha na profesionalnom i ličnom planu. On je ocijenio da bi trebalo sačuvati izvornost Cetinja,a u tom smislu gradnja hotela Lokanda na mjestu gdje se nekada nalazio dalo bi dodatnu vrijednost istorijskom jezgru grada i zaokružili ga kao cjelinu.

Prema popisu organizovanom 2002. godine, u Sjevernoj Makedoniji živi oko dvije hiljade etničkih Crnogoraca. Najviše ih je u Skoplju i Ohridu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.