Vučić o mogućoj obavještajnoj aferi: Vjerujem da Putin nije bio obaviješten
Aleksandar Vučić

Vučić o mogućoj obavještajnoj aferi: Vjerujem da Putin nije bio obaviješten

"Suočeni smo sa ofanzivnim djelovanjima obavještajnih službi", kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Sjednica savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je danas u 18 sati.

Vučić je sjednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obavještajac i navodno jedan srpski bezbjednjak, a nakon sjednice Savjeta biće poznato više detalja o ovom slučaju čiju pozadinu, po nalogu predsjednika, istražuju srpske bezbjednosne službe.

"Rade sa dva cilja. Jedno je prikupljanje obavještajnih podataka da bi uticali na promjenu politike Srbije, a drugo je sagledavanje moći i kapaciteta Srbije, kako bi smanjili djelovanje Srbije. U skladu sa tim mi smo mjere naše kontraobavještajne zaštite ojačali poslednjih godina. Najviše u interesu naše vojske. Koriste bolje i veće mjere zaštite od obavještajnih djelovanja",rekao je predsjednik Vučić.

On je istakao da su obavještajne službe došle do saznanja da će se u Zemunu negdje oko 18.00 časova, potpukovnik srpske vojske Z.K. sastati sa potpukovnikom ruske federacije Kleban, ali objavljeni snimak nije napravila srpska služba.

"Snimak nije napravila naša obavještajna agencija. Snimak je nastao 24.12.2018. godine, kada su prateći naše službe došli do podataka da su u Zemunu potpukovnik Srbije Z.K. oko 18 sati sastati sa obavještajcem Rusije u Zemunu. U Zemunu su uočena 3 muška lica iz audija. Našli su se kod javnog parkinga 'Kapetanija', a onda otišli do pivnice 'Crna ovca'", rekao je Vučić..

Kako navodi on, potpukovnik Z.K. je ranije bio objekat obrade, i tada je već uočeno da se sastaje sa ruskim obavještajcima.

Prema riječima predsjednika, 2012. godine bio je u kontaktu sa hrvatskim obavještajnim službama, jer je trebalo da bude posrednik prilikom predaje dokumetana o ratovima u Hrvatskoj.

"Ne zaboravljamo 2015. i šta je Putin za nas učinio, kao ni sve što je Rusija za nas uradila. Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i nije nikada glasala protiv Rusije, i vjerujem da Putin nije bio obaviješten", kazao je Vučić.

On kaže da je imao samo jedno pitanje za ruske prijatelje.

"Samo sam pitao Zašto? Nisam vidio logiku u tome", rekao je.

"Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrstićemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti", kaže Vučić.

Dodaje da je zahvalan za orden koji je dobio od Putina, i uložiće i lični autoritet da odnosi te dvije države budu još bolji.

"Znajući kako se dijelimo: za Ruse ili za Amerikance, moja poruka je da sam izabran za predsjednika Srbije da štitim naše interese".

Obavještajna afera je u javnosti pokrenuta nakon što je na internetu, a potom i u medijima, objavljen snimak na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac navodnom srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Autentičnost snimka, kao i to da se na njemu nedvosmisleno nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban, potvrdila je Bezbjednosno-informativna agencija.

Povodom moguće špijunske afere danas je reagovao i Kremlj, u kojem su uvjereni da ništa ne može da naruši odnose između Rusije i Srbije, uprkos tome što je predsjednik Vučić otvorio istragu o snimku koji navodno pokazuje kako ruski agent daje novac srpskom bezbjednjaku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.