CG po broju širokopojasnih priključaka iznad EU prosjeka
Ilustracija

CG po broju širokopojasnih priključaka iznad EU prosjeka

Vlada je danas usvojila i Izvještaj o razvoju tržišta elektronskih komunikacija.

Prilikom predstavljanja Izvještaja naglašeno je da višegodišnji trend velikih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da postiji stabilan i predvidljiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

"U toku 2018. godine u razvoj EK mreža i servisa operatori su uložili 91 milion eura, što je doprinijelo daljem povećanju dostupnosti savremenih EK usluga visokog kvaliteta na cijeloj teritoriji Crne Gore. Procjena investicija u EK sektoru za 2019. godinu iznosi 55 miliona eura. U prethodnih 10 godina operatori EK u Crnoj Gori su investirali više od 500 miliona eura.

Primijetno je da su u toku posljednje 3 godine investicione aktivnosti značajno intenzivirane i u tom periodu u mrežu i usluge uloženo je oko 260 miliona eura", navodi se u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je Sektor telekomunikacija u Bijeloj knjizi Savjeta stranih investitora Crne Gore već dvije godine prepoznat kao najpovoljniji u pogledu jednostavnosti i efektnosti poslovanja u zemlji.

"U prethodne 2,5 godine penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53 odsto na 83 odsto, što Crnu Goru, po ovom parametru, pozicionira u vrhu regiona Zapadnog Balkana i čak iznad EU prosjeka. Više od polovine domaćinstava, odnosno 56 odsto, aktivno koristi mreže nove generacije, što je skoro identično situaciji u EU sa kraja prošle godine, dok je 2016. godine u Crnoj Gori taj procenat iznosio samo 3,6 osto. Veliki napredak, sa 26 odsto na 76 odsto, ostvaren je i u dijelu dostupnosti mreža nove generacije. I pokrivenost mobilnim 4G mrežama je veća od one koja je zahtijevana prilikom aukcije spektra u 2016. godini i premašuje 97 odsto kompozitne pokrivenosti naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu regiona i na nivou EU. Navedeno je da je jedini indikator u kojem je primijetno zaostajanje za evropskim prosjekom tržišni udio koji zauzimaju priključci sa brzinama većim od 100 Mb/s", saopšteno je iz Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.