EU neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana

Poruka upućena sa Kongresa Evropske narodne partije

EU neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana

Glavna poruka upućena sa Kongresa Evropske narodne partije, za čijeg je predsednika izabran Donald Tusk jeste da Evropska unija neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana.

Tusk je najavio borbu protiv populista i njihove politike na Starom kontinentu. Buduća predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je uz zemlje Zapadnog Balkana koje je na evropskom putu nedavno blokirala Francuska.

Politička borba protiv populista mora biti oštra, a njihovoj politici mora se stati na put - izričit je Donald Tusk. To su, kaže, oni koji tvrde da otvorene granice ne idu u kompletu sa liberalnom demokratijom, oni koji ne podnose migrante, skloni su lažnim vijestima i manipulacijama, prenosi RTS.

"Duboko verujem da samo oni koji žele i koji su sposobni da građanima pruže osjećaj sigurnosti i bezbjednosti, istovremeno čuvajući njihovu slobodu i prava, treba da dobiju mandat da upravljaju. Ni pod kakvim uslovima ne smijemo poredak i bezbjednost da prepustimo političkim populistima, manipulatorima i autokratama", rekao je Donald Tusk, predsjednik Evropske narodne partije.

 

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković podržali su evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Na pitanje šta će se događati u procesu priključenja Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji, Merkelova odgovara da ne bi bilo dobro da te zemlje ostanu bez evropske perspektive. 

"Želim da poručim zemljama zapadnog Balkana da imaju mogućnost članstva u EU i to oni moraju da čuju iz Zagreba. Želimo da gradimo mostove u Evropi, to je uloga Evropske narodne partije. Za zemlje Zapadnog Balkana mora da postoji realna perspektiva pristupanja Uniji. Bilo bi dobro da se Unija okrene od obećanog", kaže Angela Merkel.

I buduća predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, obećava da će biti podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.