Papa: Narodi u velikoj mjeri zavise od toga kako našoj djeci garantujemo dostojanstvenu budućnost
Foto: EPA/EFE

Tokom posjete Tajlandu

Papa: Narodi u velikoj mjeri zavise od toga kako našoj djeci garantujemo dostojanstvenu budućnost

Papa Franjo govorio je danas u Tajlandu o zaštiti prava djece i moralnim problemima vezanim za migraciona kretanja.

"Mislim na sve žene i djecu današnjice, posebno ranjive, zlostavljane i izložene svim oblicima eksploatacije, ropstva, nasilja i zloupotreba", rekao je papa u prvom govoru tokom posjete Tajlandu, pred civilnim i političkim predstavnicima.

U prisustvu tajlandskog premijera generala Prajuta Čan-O-Če, rimokatolički poglavar je pohvalio napore vlade u Bangkoku da "eliminiše pošast" seksualnog iskorišćavanja najmlađih.

"Budućnost naših naroda u velikoj mjeri zavisi od toga kako našoj djeci garantujemo dostojanstvenu budućnost", rekao je papa, napominjući da je ove godine i 30. godišnjica usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta i adolescenata.

Prema njegovim riječima, u tom smislu moramo raditi za dobrobit djece, "za njihov društveni i intelektualni razvoj, njihov pristup obrazovanju".

On je govorio i o migracionim kretanjima i njihovoj vezi sa "jednim od glavnih moralnih problema" s kojima se suočava današnja generacija, ističući da je "potrebno razviti efikasne mehanizme zaštite dostojanstva i prava migranata i izbjeglica".

Papa Franja stigao je juče u Bangkok. U posjeti Tajlandu boraviće tri dana zatim ide u Japan.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.