Nikako ne stavljajte krompir u ključalu vodu: Svi prave ove greške kad kuvaju ovu namirnicu (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Nikako ne stavljajte krompir u ključalu vodu: Svi prave ove greške kad kuvaju ovu namirnicu (VIDEO)

Kad kuvamo krompir isječen na kockice, rutina koju većina sprovodi je sledeća: stavimo vodu na šporet, posolimo je pa krenemo da ljuštimo i sječemo krompir.

Taman kada to završimo, voda je provrela, pa u nju dodajemo krompir. Još smo ponosni što smo tako dobro iskoristili vrijeme. Takođe, imamo i neki osjećaj da je to bolje i zdravije - možda će krompir izgubiti manje vitamina ako nije dugo u vodi?

Međutim, krompir bi trebalo staviti u hladnu vodu, a navode se dva jaka razloga za to. Prvo, ako krompir ubacite u vrelu vodu spolja će se vrlo brzo skuvati, ali sredina se ne može tako brzo zagrijati pa će joj trebati više vremena.

Rezultat: ili će se spoljni djelovi početi da se raspadaju ili će sredina ostati poluživa. Ovo važi i kada kuvate cijele krompire. Ako ih stavite u hladnu vodu postepeno će se i ravnomjerno zagrijavati pa tako ravnomjerno i skuvati.

A ušteda vremena? Dok se voda polako zagrijava, možete pripremati druge namirnice za ručak. Ipak, vrijeme je na vašoj strani i ovako: krompiru koji je stavljen u hladnu vodu treba manje vremena da se skuva!

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.