Haradinaj proglasio Dan zastave Albanije neradnim
Ramuš Haradinaj

Haradinaj proglasio Dan zastave Albanije neradnim

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, proglasio je praznik Reublike Albanije Dan zastave, 28. novembar, za neradni dan na kosovskoj teritoriji.

"Donio sam odluku da se 28. novembar proglašava neradnim danom na teritoriji Republike Kosovo, kako bi se poštovale vrijednosti albanske nacionalne tradicije", napisao je Haradinaj na svom Facebook profilu.

On kaže da je takvu odluku donio motivisan istorijskim, tradicionalnim i političkim razlozima.

Pokret Samoopredjeljenje, Aljbina Kurtija, koji je kandidat za novog kosovskog premijera saopštio je ranije da će u Tirani organizovati "Marš za jedinstvo".

Iz tog pokreta je tada saopšteno da marš nema za cilj najavljivanje zahtjeva za nacionalno ujedinjenje, već je, kažu, usmjeren na zahtjeve za ekonomske i političke promjene.

"Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, jer je to neostvareni projekat. Tog dana se sjećamo na Deklaraciju o nezavisnosti Albanije, za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspješna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i političke promjene, na veću bezbjednost i na društveni napredak", saopšteno je iz Samoopredjeljenja.

Navljeno je i da će marš krenuti iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

Inače, 28. novembra obilježava se Dan zastave Albanije, sjećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Deklaracija o nezavisnosti albanske države.

I Albanci sa teritorije Kosova tradicionalno obilježavaju taj dan, kada je Priština i opštine sa većinskim albaskim staovništvom okićena zastavama Republike Albanije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.