Foto: Kabinet Predsjednika CG

Đukanović na obilježavanju Svjetskog Dana djeteta

"Ako danas pričamo o sadašnjosti i budućnosti, pričamo o pravima djeteta"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovao je na centralnoj proslavi povodom obilježavanja 20. novembra – Dana djeteta i 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta, koja je organizovana pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore, Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

"Nakon “preuzimanja” rezidencije Predsjednika Crne Gore, predstavnici mladih – zlatni savjetnici Ombudsmana su ugostili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i sa njim razgovarali o stanju prava djece u državi. Đukanović je tom prilikom naglasio ključnu ulogu škole i porodice za suzbijanje nasilja nad djecom i istakao značaj etičkog izvještavanja medija o pravima djeteta. Predsjednik je kazao da je siromaštvo djece jedan od ključnih izazova današnjice i ocijenio da je neophodno podržati rani razvoj djece, poboljšati kvalitet obrazovanja i socijalne zaštite kako bi se obezbijedila pomoć onima kojima je najpotrebnija", navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Đukanovića.

SvjetskiDandjeteta1

Đukanović je istakao da svaka priča o razvoju društva i zajednice počinje i završava obrazovanjem i naglasio da je u tom procesu ključno unaprijediti položaj zaposlenih u obrazovanju.

SvjetskiDandjeteta3

Zlatni savjetnici su razgovarali sa Đukanovićem i o mobilnosti mladih kao fenomenu koji se odnosi na Crnu Goru, ali i na države Zapadnog Balkana.

U tom smislu, Đukanović se saglasio da se sa ovim trendom suočava cijeli region, pa čak i Evropa, i ocijenio da postoje i pozitivne i negativne strane te priče, te da se jedan od odgovora svakako odnosi na sistem obrazovanja.

„Jedino kada dostignemo nivo razvoja kojem težimo, nivo razvoja u kojem ćemo ponuditi dovoljno radnih mjesta, u kojem ćemo ponuditi kvalitetno obrazovanje, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i sve one druge kvalitete koje jedno društvo mora da ponudi kao servise tada možemo biti sigurni da naši mladi neće željeti da idu iz CG,“ istakao je Đukanović.

SvjetskiDandjeteta5

Predsjednik je kazao da su dosadašnji rezultati na unapređenju stanja prava djeteta postignuti kroz značajnu podršku i saradnju sa međunarodnim organizacijama, u prvom redu UNICEF-om, te da će se ta saradnja ubuduće nastaviti.

“Mislim da smo se snažno posvetili da kroz inkluzivno obrazovanje razvijemo inkluzivno društvo, koje će pokazati posebnu senzibilnost prema ranjivim kategorijama - onoj djeci koja su lišena potpunog porodičnog staranja, djeci koja pripadaju romskim, egipćanskim zajednicama, djeci koja dolaze iz nerazvijenih područja sa sjevera Crne Gore, djeci sa smetnjama u razvoju", ocijenio je Đukanović i zaključio da “ako danas pričamo o sadašnjosti i budućnosti, pričamo o pravima djeteta”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.