Ilustracija

U mandatu ove Vlade

"Riješeno je ili je u toku rješavanje stambenog pitanja više od 2.300 zaposlenih, penzionera i raseljenih"

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas u Skupštini da je Vlada sa ciljem podrške stambenoj politici, od početka mandata do danas, izdvojila gotovo jedanaest miliona eura budžetskih sredstava i da je u mandatu ove Vlade riješeno ili je u toku rješavanje stambenih pitanja 459 zaposlenih u prosvjeti, 167 u zdravstvu, 992 u bezbjednosnim institucijama, 223 u Vojsci, 271 penzionera i 214 raseljenih lica.

Marković je rekao da je čvrsto uvjeren da kroz postepeno povećanje životnog standarda određena zanimanja možemo učiniti atraktivnijim, a olakšicama u pogledu rješavanja stambenih pitanja, vremenom postati konkurentniji za sve mlade ljude koji će se odlučivati da profesionalnu i porodičnu budućnost vežu upravo za svoju zemlju – za Crnu Goru.

„Želimo da kreiramo program kojim bismo dobrim studentima, uspješnim mladim stručnjacima, kandidatima za određena tražena radna mjesta, ponudili stambeno zbrinjavanje već na početku karijere, sa mogućnošću povoljnog trajnog rješenja stambenog pitanja nakon određenog broja godina službe i to, naravno, ne samo u Podgorici, već širom Crne Gore.
Ovo bi trebalo da bude potpuno nov model koji ne bi imao nikakve veze sa dosadašnjim fondovima, zadrugama i partikularnim rješenjima. Vjerujem da bismo tokom naredne godine mogli imati i prve, konkretne rezultate“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Andrije Popovića iz Kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije da li je Vlada zadovoljna efektima aktuelne politike u oblasti rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u javnom sektoru i da li je analizirano definisanje novih modela koji bi unaprijedili ovu oblast.

490947482660f0764d6b0o

Govoreći o rješavanju stambenih pitanja funkcionera Marković je rekao da u Crnoj Gori postoji jasan zakonodavni okvir koji državi, kao poslodavcu, omogućava da pristupi rješavanju stambenih potreba svih zaposlenika iz javnog sektora, bili oni službenici ili funkcioneri.

„Međutim, iako je svaka odluka bila zasnovana na propisu, ne može se reći da je taj okvir funkcionisao besprijekorno. Upravo zbog toga što ova Vlada sprovodi odgovornu i dosljednu stambenu politiku, pažljivo pratimo efekte sadašnjeg modela i tražimo prostor za unapređenja.

U prvom redu, uočeno je da ustanovljenom modelu rješavanja stambenih potreba u javnoj upravi nedostaju čvršći elementi kontrole, što otvara mogućnost za određene zloupotrebe koje se tiču upravo postupaka krajnjih korisnika. Takve devijacije mogu dovesti do obesmišljavanja humane i ispravne namjere Vlade, koja iza ovakvog modela stoji. O preduzetim aktivnostima po tom pitanju informisao sam u odgovoru poslaniku Lekiću.

Na kraju i sam, kao i svekolika javnost, sa nestrpljenjem od ovog Doma, i od vas poslanika, očekujem predloge i mjere u pravcu unapređenja stambene politike, kao okosnice još boljeg budućeg standarda zasposlenih“ – rekao je predsjednik Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.