Marković: Nema ocjene da je Crna Gora
Duško Marković

Non-paper čitati u cjelosti, Vlada pažljivo analizira sadržaj

Marković: Nema ocjene da je Crna Gora "zarobljena država"

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je na Premijerskom satu da Non-paper Evropske komisije treba čitati u cjelosti, a ne samo ono što neko želi da vidi, da se u Vladi sa punom pažnjom i odgovornošću analizira svaki segment djelovanja u kojem Crna Gora nije dobila pozitivnu ocjenu te da su u Non-paperu prepoznati napori Crne Gore i naš bilans rezultata.

„Non-paper, odnosno nezvanični dokument Evropske komisije, kao i svaki sličan dokument možemo posmatrati sa pozitivnom ili negativnom prezumpcijom, jer on uvijek obuhvata i napredak i preostale izazove. On je zapravo dokumentovana procjena stanja, koje ima svoju dinamiku i kontinuitet. Zato ga treba čitati u cjelosti, a ne samo ono što neko želi da vidi, a posebno da čuje. Jer da je takvo čitanje mogućno, i da od njega ima vajde, onda bih ja čitao o rezultatima i napretku, a ignorisao izazove i nedostatke. I tako – u ćorsokak. Ne! Mi u Vladi na ovaj Non-paper gledamo pozitivno i ocjenjujemo da je njime konstatovan jasan napredak u oblasti vladavine prava, ali istovremeno sa punom pažnjom i odgovornošću analiziramo svaki segment djelovanja u kojem nijesmo dobili pozitivnu ocjenu“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Ranka Krivokapića iz Kluba poslanika Socijaldemokratske partije o novom pristupu Evropske unije.

On je odbacio tvrdnju poslanika iz pitanja o tome da se u dokumentu konstatuje „suštinsko nazadovanje“ rekavši da se to nigdje ne spominje.

„Šta zapravo prepoznaje ovaj dokument, u najkraćem se može ilustrovati kroz ocjene o napretku upravo u ključnim oblastima. Dakle, ocjena iz dokumenta: Radilo se na rješavanju preostalih izazova naznačenih u Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za 2019. godinu i Zaključcima Savjeta EU od 18. juna 2019, naročito u ključnim oblastima slobode medija, borbe protiv korupcije i trgovine ljudima. Snažnije učešće Crne Gore u međunarodnoj policijskoj saradnji rezultiralo je uspješnim operacijama protiv kriminalnih grupa, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Uspostavljen je početni bilans ostvarenih rezultata u pogledu istraga, krivičnih gonjenja i pravosnažnih presuda u predmetima korupcije na visokom nivou. Da idemo i detaljnije: prepoznaju se konkretne aktivnosti za smanjenje broja zaostalih predmeta u sudovima; nastavak snaženja i promocije alternativnog rješavanja sporova; ponavljanje pozitivnog trenda po pitanju izvršnih predmeta; poboljšanje kapaciteta Ombudsmana za postupanje po pritužbama i kvalitet i vidljivost njegovog rada. Prepoznati su napori Crne Gore na zakonodavnom planu u medijskom sektoru; ponovljena je pozitivna ocjena o otvorenosti vlasti po pitanju LGBTI prava; konstatovano je da se razvija inicijalni bilans rezultata u domenu borbe protiv trgovine ljudima; konstatovane su mjere koje je Crna Gora preduzela po pitanju stvaranja uslova za formiranje zajedničkih istražnih timova kroz izmjene zakona; konstatovan je nastavak aktivne saradnje s Eurojust-om; ponovljena su pozitivna zapažanja u dijelu međunarodne policijske saradnje, kao i ocjena o trendu rasta zapljene droga“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je kazao da se ukoliko u navedenom ne vidimo ocjene koje govore u prilog napretku Crne Gore u sistemskim pitanjima, ne želi prepoznati realnost, te da je to razlog za zabrinutost.

„Ali ne povodom Non-papera, nego povodom naših unutrašnjih slabosti da prihvatimo realnost i činjenice, kakve god one bile“ – rekao je Marković.

On je iznio podatke o time da je 267 javnih funkcionera podnijelo ostavku ili su razriješeni funkcije nakon Mišljenja i Odluka Agencije za sprječavanje korupcije, da je Specijalno državno tužilaštvo do danas podiglo optužnice za koruptivna krivična djela zbog štete po Državu u vrijednosti od 100 miliona eura, što je u jednom dijelu rezultiralo i već pravosnažnim presudama protiv visokih funkcionera te da je Vlada ispunila sva privremena mjerila iz svoje nadležnosti u poglavljima 23 i 24.

„Sve ovo naravno ne znači da ne ostaju i nedostaci i izazovi. E upravo tome i služe ovakvi dokumenti, i mi ih vidimo i kao uput šta i kako dalje, ali i kao potvrdu zrelosti u budućim fazama sprovođenja reformi. Ponoviću i danas da u Evropsku uniju ne ulazi Vlada, već cijelo društvo, a na putu do članstva svaka grana vlasti treba da snosi svoj dio odgovornosti. Stoga i Vi preuzmite dio koji vam kao poslaniku pripada. Biću slobodan da ocijenim da obrazloženje pitanja koje ste postavili na ovu temu ne odražava niti ono čemu kao poslanik i političar težite, niti iskazuje Vaš politički i funkcionalni potencijal. Jednostavno – od vas se očekuje i više i drugačije. Zato pokrenite konkretne aktivnosti na jačanju skupštinskog dijaloga koji će dovesti do izbora Vrhovnog državnog tužioca; izbora članova Sudskog savjeta; unapređenja pozicije i odgovornosti tužilaštva u okviru sistema; nastavka jačanja kredibilne uloge Agencije za sprječavanje korupcije. To je u isključivoj nadležnosti Skupštine, i vidi se jednako kao i ono u nadležnosti Vlade kroz Non-paper Evropske komisije na koji se pozivate. Nije dobro kad se u Parlamentu, na ovako ozbiljnoj temi, koristi floskula: 'zarobljena država'. Pročitajte detaljno ili Non-paper ili Godišnji izvještaj Evropske komisije. Nigdje i ni na kojem mjestu se za Crnu Goru ne govori da je „zarobljena država”. Takve ocjene nema, poslaniče Krivokapiću, niti će je biti ako mi budemo radili svoj posao! Kada govorimo o nagovještajima i eventualno novom pristupu Evropske unije, za sada smo na terenu predloga jedne države o kojem je tek pokrenuta diskusija među ostalim državama članicama. Još uvijek je rano govoriti o mogućim uticajima pojedinačnih inicijativa na pregovarački proces Crne Gore. I znajte da nemamo bojazni od bilo kojeg modela ili pristupa politici proširenja, ukoliko je takav pristup zasnovan na ostvarenim zaslugama i ukoliko u prvi plan stavlja kvalitet reformi. … Umjesto pesimističnog tumačenja Non-papera, i trošenja energije na najcrnje scenarije, dajte da uložimo sebe i svoje iskustvo u dalji napredak i razvoj zemlje. Tu priliku imamo i nemojmo je propustiti“ – zaključio je premijer Duško Marković.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.