Kuća u kojoj je rođen Hitler postaje policijska stanica
Foto:Reuters

Kuća u kojoj je rođen Hitler postaje policijska stanica

Zgrada u kojoj je nacistički vođa Adolf Hitler rođen u Austriji biće pretvorena u policijsku stanicu, najavili su zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn je rekao da će to biti „nepogrešiv signal" da ovaj posjed ne slavi nacizam.

Hitler je proveo prvih nekoliko nedelja svog života u stanu u zgradi iz 17. vijeka u gradu Branau na Inu.

Sudbina ove zgrade je bila tema duge rasprave.

Vlada je nekoliko decenija iznajmljivala zgradu od bivšeg vlasnika u pokušaju da zaustavi ekstremo-desničarski turizam.

Nekada je bio dnevni centar za njegu osoba sa invaliditetom, ali je tome došao kraj kada se vlasnica Gerlinde Pmer usprotivila planovima da se objekat prilagodi invalidskim kolicima, a onda i odbila sve ponude vlade da kupi zgradu ili da je renovira.

Plan da se zgrada pretvori u centar za izbjeglice 2014. godine takođe nije uspio.

Vlada je po prinudnom nalogu za kupovinu preuzela vlasništvo 2016. godine, po cijeni od 810.000 eura.

U Austriji postoji velika rasprava i neslaganje oko sudbine zgrade.

Neki su tražili da se sruši, dok su drugi tvrdili da treba da se koristi u dobrotvorne svrhe ili kao kuća pomirenja.

U izjavi koju je dao prošlog utorka, Pešorn je rekao da činjenica da će zgradu „u budućnosti koristiti policija treba da pošalje nepogrešiv signal da ovaj objekat više nikada neće evocirati sjećanje na nacionalsocijalizam".

Hitler je rođen 20. aprila 1889. u gradu Branau na Inu, gdje je njegov otac bio raspoređen da radi. Njegova porodica je ostala u stanu u ovoj zgradi nekoliko nedelja posle njegovog rođenja, a zatim su se preselili na drugu adresu u ovom kraju.

Zauvijek su napustili grad kada je Hitler imao tri godine.

Vratio se na kratko tokom 1938, na putu za Beč, nakon što je pripojio Austriju nacističkoj Njemačkoj.

Pod Hitlerovom vladavinom (1933-45), nacistička Njemačka je započela Drugi svjetski rat, sprovodeći genocidnu politiku koja je rezultirala smrću oko šest miliona Jevreja i desetinama miliona drugih civila i boraca.

BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.