Aleksandar Bogdanović

Bogdanović na ministarskom forumu UNESCO

"Spoj kulture i ekonomije danas je proces koji nema alternativu"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je završio učešće na 40. Generalnoj konferenciji UNESCO.

Nakon jučerašnjeg obraćanja na Plenarnoj sesiji, ministar Bogdanović danas je učestvovao na Forumu ministara kulture, u okviru kojeg su govorili ministri kulture iz preko sto država članica UNESCO.

Tokom ministarskog foruma, više riječi bilo je o nacionalnim kulturnim politikama. U tom kontekstu, posebno su naglašene teme koje se odnose na sintezu kulture i ekonomije, odnosno stvaranja uslova za podsticanje kreativnih industrija i podsticanja boljeg plasmana njihovih proizvoda na nacionalnim, regionalnim i globalnim tržištima.

Govoreći o pomenutim temama, ministar Bogdanović istakao je kako kulturu više ne treba posmatrati kao hermetički zatvoren sistem, koji je dovoljan sam sebi i koji stvara samo za one koji u njemu djeluju.

"Naprotiv, danas kultura predstavlja oblast koja je u direktnoj i indirektnoj vezi sa oblastima nauke, obrazovanja, ekonomije, turizma, te je riječ o sprezi i dvosmjernim procesima u kojima sve oblasti profitiraju od ovog sadejstva. Teško da bi kreativne industrije bile ovoliko razvijene da nije bilo čvrste sprege nauke i tehnologije sa jedne strane, a kulture i kreativnosti sa druge. Jasno, sve to svoj finalni proizvod ima u opštem boljitku lokalne zajednice, u pojedincima koji u kreativnim industrijama vide prostor za svoje stvaralaštvo, a koji zatim svoj proizvod mogu da plasiraju na lokalnom, regionalnom ili globalnom tržištu. Na taj način, kulturni proizvod postaje i ekonomski proizvod, a da ne gubi svoju kreativnu komponentu i kulturnu vrijednost, već naprotiv, on dobija konkretnu upotrebljivost, te promoviše i samog pojedinca, ali i kulturu odakle potiče" – rekao je on.

Na pitanje koje mehanizme je Crna Gora do danas primijenila kako bi napravila spoj kulture i ekonomije, ministar Bogdanović posebno je akcentovao program namijenjen stvaraocima iz sfere kreativnih industrija.

"Kako bismo pozicionirali ekonomsku valorizaciju kulture i kreativnosti visoko na mapi prioriteta, Ministarstvo kulture kreiralo je program „Kreativna Crna Gora – Identitet, imidž, promocija“. Program je koncipiran kao intersektorska platforma Vlade Crne Gore, uz brojne i raznorodne ciljeve. „Kreativna Crna Gora“ tako je već dala prve konkretne rezultate, s obzirom na to da smo ove godine, na prvom konkursu, podržali ukupno 11 autora, i to 10 projekata i proizvoda, te jednu naučnu studiju. Autorima smo obezbijedili osnovne uslove i sredstva za rad – prostor, opremu, promociju, pa sada možemo reći da smo uspješno pokrenuli 10 novih biznisa u kulturi. Na taj način, željeli smo motivisati i druge stvaraoce da se prijave sa inicijativama i idejama na predstojeće konkurse – pri čemu je drugi upravo u toku", zaključio je on.

Na marginama današnjeg foruma, ministar Bogdanović sastao se sa saveznim kancelarom Švajcarske Konfederacije Alanom Bersetom, zamjenicom ministra kulture i medija u Vladi Kraljevine Holandije Barbarom Volfensberger, ministarkom kulture u Vladi Kolumbije Karmen Injes Vaskez Kamaćo, ministarkom kulture u Vladi Slovačke Republike Ljubicom Lasakovom, ministrom kulture u Vladi Republike Srbije Vladanom Vukosavljevićem, ministarkom kulture u Vladi Republike Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek, ministrom kulture u Vladi Republike Slovenije Zoranom Pozničem, ministrom kulture u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Hisnijem Ismailijem, ministarkom kulture i sporta u Vladi Republike Grčke Stilijani Mendoni, ministarkom kulture u Vladi Andore Silvijom Riva Gonzales, ministarkom kulture i razvoja znanja u Vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata Norom Al Kaabi, direktoricom Centra za svjetsku baštinu Mehtild Rosler i drugim predstavnicima brojnih vlada i internacionalnih organizacija.

Podsjetimo, ministar Bogdanović juče je počeo učešće na Generalnoj konferenciji UNESCO, kada je govorio na Plenarnoj sesiji. Uz ministra Bogdanovića, rad Generalne konferencije UNESCO na kojoj učestvuje preko 140 ministara i visokih predstavnika država članica, prati Stalna delegacija Crne Gore pri toj organizaciji i to – ambasador Ivan Ivanišević, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Veljko Milonjić i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.