Milioni će biti potrebni za restauraciju bazilike posle poplava

Venecija

Milioni će biti potrebni za restauraciju bazilike posle poplava

Čuvenoj bazilici Svetog Marka u Veneciji biće potrebni milioni eura restauratorskih radova nakon što je ove nedjelje poplavljena tek šesti put u 1.200 godina, a njeni delikatni mermerni mozaici izloženi razornoj slanoj vodi, rekao je njen kustos.

Sveti Marko, lična kapela dužda Venecije tokom srednjovekovnog i renesansnog perioda, najpoznatija je građevina u mnoštvu spomenika ugroženih najgorim poplavama viđenim u Veneciji od 1872. godine, prenosi Rojters.

Stručnjaci strahuju od korozivnih kristala soli, koji bi, kada se poplave povuku mogli da pojedu mermerni pod bazilike i mozaike na površini i oslabe kriptu koja podržava tijelo crkve.

Venecija je pretrpjela stotine miliona eura štete kada je voda dostigla svoj drugi najviši nivo u posljednjih 50 godina ove nedjelje.

Ali pomoći neće biti od osiguravajućih kompanija, koje odbijaju da pruže pokriće zbog poplava u gradu gdje je to redovna pojava, a koja se pogoršava pod uticajem klimatskih promjena.

Jedna od najstarijih crkava u Veneciji, vizantijska bazilika Santa Maria Asunta osnovana 639. godine, jedna je od 60 crkava oštećenih u tri razorne poplave prošle nedjelje.

Portparol Venecijanske patrijaršije rekao je danas da je drevna bazilika prošle nedjelje poplavljena tri puta, a slana voda prodrla je u podove sa mozaicima i mermerne stubove, prenosi AP.

Alesandro Polet rekao je da je crkva Santa Maria Asunta očišćena slatkom vodom, ali da će biti potrebno neko vrijeme da se procijeni stepen štete, jer je so posebno korozivna materija.

Zbog položaja crkve u laguni, vodi je trebalo duže da se povuče nego iz istorijskog centra Venecije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.