Brajović: Prepoznajemo mlade kao nosioce budućih promjena i razvoja društva
Foto: Skupština CG

Održan Deseti jubilarni dječji parlament

Brajović: Prepoznajemo mlade kao nosioce budućih promjena i razvoja društva

„Skupština Crne Gore prepoznaje mlade kao nosioce budućih promjena i razvoja društva“, istakao je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvarajući jubilarno Deseto zasijedanje Dječjeg parlamenta, i dodao da je crnogorski parlament posvećen afirmaciji, promociji, zaštiti i unaprjeđenju prava djeteta.

„Pored obezbjeđivanja osnovnih prava, djeci treba pružiti priliku da iskuse demokratsko odlučivanje i nauče o svojim građanskim pravima i obavezama, jer to donosi dugoročnu korist za društvo u cjelini“, kazao je predsjednik Brajović i podsjetio da Skupština Crne Gore upravo to radi kroz program građanskog obrazovanja za učenike osnovnih škola - Demokratske radionice „Barbara Pramer“.

„Uvjereni smo da otvorenost Skupštine za mlade naraštaje poboljšava parlamentarni život, čineći ga inkluzivnijim i reprezentativnijim“, zaključio je predsjednik Skupštine.

On je iznio važan podatak da je u Crnoj Gori od 2013. godine procenat djece koja pohađaju neki program obrazovanja u ranom djetinjstvu, porastao sa 40 na 53 procenta, a broj djece iz romskih naselja  - kao posebno izazovnog okruženja - koja pohađaju osnovnu školu povećan je sa 58 na 77 procenata.

Zasijedanje Dječjeg parlamenta u organizaciji Skupštine Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore, održano je povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta i 10 godina zasijedanja Dječjeg parlamenta. Učesnici događaja bila su djeca osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore kao i predstavnici Lokalnog dječijeg parlamenta Glavnog grada Podgorica. Prisutnima su se obratili i šef kancelarije UNICEF-a, predstavnik kancelarije Save the Children-a, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za oblast prava djeteta, direktorica Centra za prava djeteta i djeca prezenteri iz sjeverne, centralne i južne regije Crne Gore kao i bivša kopredsjedavajuća zasijedanja Dječjeg parlamenta u Skupštini 2009. godine.

Pored predsjednika skupštinskih odbora i predstavnika klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, sjednici su prisustvovali i predstavnici Vlade Crne Gore, domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima prava djeteta, kao i članovi diplomatskog kora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.