Predugo plakanje može oštetiti dječiji mozak
Ilustracija

Predugo plakanje može oštetiti dječiji mozak

Prema najnovijim istraživanjima, kod djece koja plaču duže vrijeme može doći do oštećenja mozga.

Njihov mozak se tek razvija, zbog čega ih je opasno ostaviti da plaču duže vrijeme. Doktorica Penelope Leh vjeruje da ta djeca kasnije mogu imati poteškoće u učenju.  

Ta teorija u suprotnosti je s popularnim vjerovanjem da se djeci može dozvoliti da plaču i do 20 minuta. Neki stručnjaci, među kojima je i dr. Džina Ford, savjetuju roditeljima da uspostave životni ritam svog novorođenog djeteta, uključujući i dozvoljavanje plakanja sve dok se ne formira redovni obrazac spavanja.  

Ali, doktorica Leh kaže da mala djeca nemaju mentalnu zrelost kako bi mogla naučiti da odu spavati u određeno vrijeme. Dijete koje plače nakon nekog vremena će prestati, ali ne zato što je naučilo samostalno otići spavati, nego zato što je iscrpljeno i odustalo od  traženja pomoći. 

Kontinuirano plakanje dovodi do pojačane proizvodnje stresnog hormona kortizola. Dugi periodi plakanja proizvode kortizol u tolikoj količini da može oštetiti dječiji mozak. To ne znači da djeca ne smiju uopšte plakati ili da bi roditelji trebali pretjerano brinuti kada plaču.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.