Damjanović: Bilo slučajeva korupcije i zloupotreba, policajci ostajali i bez posla
Damjanović

Svim prijavama pristupili odgovorno i provjeravali navode

Damjanović: Bilo slučajeva korupcije i zloupotreba, policajci ostajali i bez posla

Bilo je slučajeva prijave korupcije kao i žalbi na određene propuste u radu službenika Sektora granične policije a sve su odgovorno razmotrene i procesuirane, saopštio je Vesko Damjanović pomoćnika direktora za Sektor granične policije.

Damjanović se oglasio povodom navoda BIRN-a da je primanje i davanje mita redovna stvar na graničnom prelazu Sukobin - Murićani, na granici Crne Gore i Albanije te se od vozača autobusa sa Kosova očekuje da plate 30 eura za put u oba pravca. Njegovu izjavu prenosimo u nastavku:

"Povodom navoda novinara agencije BIRN, da je primanje i davanje mita redovna stvar na graničnom prelazu Sukobin - Murićani, na granici Crne Gore i Albanije, a koji su izvučeni iz konteksta mog intervjua koji sam dao za ovu agenciju prilikom boravka u Prištini povodom dana policije Kosova, radi objektivnog informisanja javnosti obavještavam Vas sljedeće:

Novinar mi je tom prilikom saopštio da na graničnim prelazima Albanije, Kosova i Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Sukobin – Murićani, tokom ovogodišnje turističke sezone, službenici albanske, kosovske i crnogorske granične policije primaju mito od vozača i pokazali su snimak.

U intevjuu sam rekao da nemam saznanja o pomenutom slučaju, ali sam pozvao novinare da, ukoliko imaju bilo kakve dokaze, snimke ili druge dokaze da ih dostave policiji.

Na osnovu snimka koji je meni bio dat na uvid nije mogao biti pokrenuti nikakav postupak jer se na snimku se ne vidi da je neko dao ili uzeo novac, niti se može utvrditi kada i na kojem je mjestu snimak nastao, odnosno na snimku ne postoji dokaz da je neko dao ili uzeo mito.

Jedna od mjera u borbi protiv korupcije na graničnim prelazima, shodno preporukama eksperata za upravljanje granicom, je bila instaliranje kamera u radnim prostorijama službenika, ali koje nisu skrivene, ni tajne. Kamere su ugrađene u okviru projekta pokrivanja svih graničnih prelaza video nadzorom 2018. godine i službenici su sa tim upoznati. Projekat je od početka vođen i implementiran od strane Službe za informacione tehnologije Ministarstva unutrašnjih poslova, koja i danas upravlja sa video bazom podataka i video nadzorom.

Rekao sam da je bilo slučajeva prijave korupcije, kao i žalbi na određene propuste u radu službenika Sektora granične policije, ne navodeći konkretne slučajeve. Svim prijavama pristupili smo odgovorno i provjeravali navode i ukoliko je utvrđeno da postoje elementi krivičnog djela u postupanju policijskih službenika, obavjestili smo nadležnog tužioca i službenici su udaljavani sa posla do okončanja postupka. Dešavalo se i da službenicima prestane radni odnos, ukoliko se dokaže postojanje krivičnog djela, a shodno zakonskim odredbama, koje uređuju prestanak radnog odnosa. 

Konkretno, u ovoj i prošloj godini, službeniku Stanice granične policije Bijelo Polje B.M. prestao je radni odnos zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja sa elementima korupcije, službenicima Stanice granične policije Nikšić J.P. i Ć.N. Osnovni državni tužilac u Nikšiću podnio je optužne predloge zbog krivičnog djela primanje mita i zloupotreba službenog položaja. Optužni predlozi od strane nadležnih tužilaca podnijeti su i protiv službenika Stanice granične policije Herceg Novi P.A. i M.R , takođe zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Imali smo i slučaj krivičnog djela neovlašćenog korišćenja ličnih podataka.

Pokrenuli smo i disciplinske postupke protiv službenika Stanice GP Rožaje S.R, K.H, M.S. i R.D. zbog teže povrede služene dužnosti iz Zakona o unutrašnjim poslovlima, odnosno onemogućavanja i ometanja funkcionisanja video nadzora na GP Kula.

Sve navedeno ukazuje da se profesionalno i odgovorno suprostavljamo zloupotrebama naših službenika, te da se sve prijave i predstavke na postupanje službenika granične policije provjeravaju sa posebnom pažnjom u saradnji sa kriminalističkom policijom i nadležnim tužilaštvom. 

U cilju borbe protiv korupcije kontinuirano preduzimamo preventivne aktivnosti koje se odnose na edukaciju službenika u oblasti integriteta, kodeksa policijske etike, čestu rotaciju radnih mjesta, najavljene i nenajavljene kontrolne obilaske starješina na svim nivoima, isticanjem flajera i kontakt telefona za prijavu korupcije na svim našim objektima i kontrolnim kabinama i dr. Takođe, podsjećamo da je u saradnji sa Upravom carina, Upravom za inspekcijske poslove i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sačinjen Zajednički plan koji propisuje mjere za prevenciju i represiju korupcije na graničnim prelazima.

Nedvosmisleno, apelujemo na građane da policiji prijave svaki vid zloupotrebe ili slučaj korupcije i podsjećamo da i davanje mita predstavlja krivično djelo. "

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.