Mitrović: Medijska pismenost zahtijeva podršku obrazovnog sistema, medija i civilnog sektora
Foto Ministarstvo prosvejete

Mitrović: Medijska pismenost zahtijeva podršku obrazovnog sistema, medija i civilnog sektora

Medijska pismenost tema koja zahtijeva obrazovni, ali i širi društveni konteskt i podršku medija i civilnog sektora, koji će, zajedno sa resornim ustanovama i insitucijama, pomagati unapređenje legislative i raditi na projektima kojima bi mladi bili u prilici da se upoznaju sa značajem i funkcionisanjem medija i komunikacije u 21. vijeku, poručio je državni sekrtetar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović na današnjoj konferenciji posvećenoj unapređenju medijske pismenosti u Crnoj Gori.

Mitrović je rekao da je medijska pismenost u 21. vijeku dobila potpuno novo značenje u smislu kvantiteta informacija koje se dobijaju, ali i njihovog kvaliteta.

"Usljed tolikog obima informacija, velikog broja medija, te pojave društvenih mreža koje omogućavaju direktan kontakt sa drugima bez medija kao posrednika, imamo potpuno novu sliku protoka informacija i komunikacije", rekao je Mitrović i dodao da takva slika ima svoje prednosti i mane.

Kako je rekao, prednost je što je informacija dotupna "na klik", a mana društvenih mreža u ovom smislu je dobijanje "suve" informacije, bez šireg novinarskog konteksta, koji je za sve nas, a posebno mlade, izuzetno edukativan.

"Sa druge strane, nezavisno od vrste medija, od toga da li je riječ o tradicionalnim medijima ili ne, elektronskim ili ne, spin lažna vijest, polovične informacije, iskrivljene informacije, su opasnosti koje realno vrebaju ne mlade iz Crne Gore, već faktički čitav svijet. Čak i u situacijama kad su preneseni podaci potpuno tačni, uređivačka politika, što je potpuno legitimno, ima pravo da ih obradi u skladu sa onim što ona smatra kvalitetnim. A percepcija kvaliteta se opet razlikuje od jednog medija do drugog. Gdje opet dolazimo do potrebne poznavanja konteksta u kome rade mediji, kao i potrebe za samoregulacijom", istakao je Mitrović.

Dodajući da se obrazovni sistem bavi ovom temom. Medijska pismenost je već izborni jednogodišnji program u gimnaziji, i to u drugom i trećem razredu gimnazije, po dva časa sedmično.

"Nastavnici imaju mogućnost da insistiraju da se takozvani slobodni dio kuruikuluma u okviru svakog časa posveti upravo i ovoj temi. A medijska pismenost može se naći i kao međupredmetna tema u raznim predmetima", kazao je Mitrović.

Zaključujući da će Ministarstvo prosvjete nastaviti da pruža podršku kritičkom razmišljanju mladih ljudi.

"Samo tako stvorićemo misleće društvo koje će donijeti odluku da bude informisano, a ne dezinformisano. Kritično, a ne uspavano. A za takvo društvo potrebni su upravo takvi mladi ljudi“.
                                                             
Konferenciju su organizovale agencija Mina, NVO "Juventas" uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori, a pored Mitrovića, konferenciju su otvorili Jaša Jovićević, izvršni direktor agencije MINA, Džudi Kuo, otpravnica poslova Ambasade SAD i Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Juventas.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.