Tri radiologa na 250.000 stanovnika
Nebojša Kavarić

U Podgorici

Tri radiologa na 250.000 stanovnika

Dom zdravlja Podgorica, koji sada zapošljava tri radiologa, ima potrebu za najmanje osam, odnosno do 10 stručnjaka iz ove oblasti, ali taj kadar je na nivou primarne zdravstvene zaštite deficitiran.

Direktor Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić kaže za Pobjedu da ustanova na čijem je čelu za potrebe ultrazvučne dijagnostike angažuje dodatno i tri konsultanta (radiologa) koji dopunski rade i imaju stalan raspored.

"Za posljednjih godinu dana, u skladu sa propisima, tri radiologa su prešla iz Doma zdravlja da rade u druge institucije u Crnoj Gori. Bilo ih je šest, a sada rade samo tri i imamo tri konsultanta iz Kliničkog centra", kazao je Kavarić.

Nevolje zbog nedostatka kadra do izražaja dolaze posebno u danima skrining programa, kao što je to bio slučaj u oktobru, mjesecu borbe protiv raka dojke, kada su sa svih adresa zdravstvenog sistema svakodnevno pozivali žene da obavezno preventivno urade ultrazvučne preglede dojki. Mnoge od njih, međutim, naišle su na barijeru – slobodnih tremina nije bilo ni u roku od nekoliko mjeseci.

Jedna od njih ispričala je Pobjedi da, iako je ranije operisala dojku i javila se za preventivni pregled, izabrani ljekar nije imao slobodan termin da joj zakaže eho dojke, abdomena i štitne žlijezde. Mjesta nije bilo ni u Domu zdravlja na Starom aerodromu, ni u Domu zdravlja u Bloku pet.

Ne vraćaju nikog

"Pitala sam i samo mi je rečeno da termina nema i da ne znaju kada će biti slobodnih", kazala je pacijentkinja.

Kavarić pojašnjava da je opterećenost postojećih kapaciteta primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Podgorice u prvom redu uzrokovana značajnim prilivom stanovništva, čiji broj, kako kaže, posmatrano iz perspektive aktuelne organizacije ove ustanove "raste dramatično".

"Ne vraćamo nikoga, a red čekanja se mora produžavati, jer se u kontinuitetu povećava broj stanovnika, a time i pacijenata koji svakodnevno traže zdravstvenu uslugu. Iz toga proizilazi da su kapaciteti Doma zdravlja nedostatni i za postojeći broj stanovnika opterećeni", kazao je Kavarić.

"Optimalno bi trebalo osam do 10 specijalista iz ove oblasti kako bi, s obzirom na aktuelna demografska kretanja, Dom zdravlja mogao da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu iz ove oblasti", kazao je on.

Iako im fali ljekara, a stanovnika je sve više, Kavarić ističe da prime svakog pacijenta.

"Ne vraćamo nikoga, a red čekanja se mora produžavati, jer se u kontinuitetu povećava broj stanovnika, a time i pacijenata koji svakodnevno traže zdravstvenu uslugu. Iz toga proizilazi da su kapaciteti Doma zdravlja nedostatni i za postojeći broj stanovnika opterećeni", kazao je Kavarić.

Objašnjava da manjak kadra postoji u specijalističkim službama, "jer da biste dobili jednog specijalistu treba da prođe pet godina, a kada se završi njihova obaveza da rade oni su mobilni i prelaze u druge institucije".

"Ako se pojavi na tržištu rada makar jedan slobodan radiolog ili jedan slobodan porodični doktor, pri tome da ne ugrožavamo druge djelove sistema, on će biti odmah, uz saglasnost Fonda zdravstva i Ministrastva zdravlja zaposlen u Domu zdravlja Podgorica", istakao je Kavarić i dodao da će u međuvremenu, u dogovoru sa Kliničkim cetrom pokušati da prevaziđu aktuelnu situaciju.

20181208101240093954add54ca3a8fd42f5f69ac6760befe7628fba645359eb5763131e8af7d0

Nebojša Kavarić

Ključno je, prema riječima Kavarića, povećati broj termina, prije svega, za ultrazvuk dojke.

Kavarić ističe i da bi svako unapređenje, ali i povećanje servisa značilo i bolju zdravstvenu zaštitu.

Pregledi za kraj novembra ili u decembru

Iz Ministarstva zdravlja Pobjedi je saopšteno kako se u Domu zdravlja Podgorica mogu zakazati svi ultrazvučni pregledi (uključujući i štitastu žlijezdu) za kraj novembra ili tokom decembra, osim, kako su precizirali, preventivnih pregleda, koji se čekaju i zakazuju. Navode i da ima termina za mamografske preglede dojki.

Na ultrazvučne preglede čeka se po nekoliko mjeseci.

"Preventivni pregledi se rade kod zdrave populacije i planiraju se po ugledu na razvijene zemlje, a u Domu zdravlja Podgorica se čeka najviše tri mjeseca. Prema aktuelnoj situaciji otvoreni su termini za zakazivanje ultrazvučne dijagnostike za narednu godinu. Kada govorimo o ovom problemu, moramo imati u vidu i veliki demografski priliv stanovništva, a time i povećan broj pacijenata, te se stoga stvaraju poteškoće u adekvatnom radu sistema elektronskog zakazivanja, a shodno zahtjevima pacijenata kojima je potrebna ova vrsta zdravstvene zaštite", navodi se u odgovorima Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.