Evropski parlament potvrdio nominaciju Varheljija
Foto: AFP

Evropski parlament potvrdio nominaciju Varheljija

Evropski parlament (EP) je potvrdio nominaciju Olivera Varheljija, mađarskog kandidata za komesara za proširenje, potvrđeno je iz sjedišta te institucije.

Varhelji je prošle nedjelje obavio prvo potvrdno saslušanje, ali nije do kraja ubijedio sve zastupnike da je u stanju da preuzme tu dužnost. On je morao da odgovori na dodatna pisana pitanja. Odgovori su poslati ovog prijepodne i to je bilo dovoljno da se zadovolje zastupnici i potvrde njegovu nominaciju.

Oliver Varhelji je drugi kandidat iz Mađarske za evropskog komesara. Prije njega, kandidat iz Budimpešte je bio bivši ministar pravosuđa Laszlo Troscanyi, čiju je nominaciju Evropski parlament odbacio već u početnoj fazi jer je konstatovao konflikt interesa.

Evropski parlament je sveukupno odbio tri kandidata: iz Mađarske, Rumunije i Francuske. Ovo je bio razlog zašto novi saziv Evropske komisije (EK) nije preuzeo dužnost 1. novembra kako je bilo načelno planirano. Tri nova kandidata iz ovih zemalja su dobili potvrdu Evropskog parlamenta koji bi trebalo da izglasa cijeli paket novog saziva EK, 27. novembra na plenarnoj sjednici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.