U Londonu otvoren prvi stvarni muzej u svijetu posvećen matericama
Foto:AFP

U Londonu otvoren prvi stvarni muzej u svijetu posvećen matericama

Internet Muzej vagine u Austriji osnovan je 2014, ali ovaj u Londonu ističe da je "prvi stvarni muzej u svijetu posvećen matericama, vaginama i ginekološkoj anatomiji".

Šehter je kazala da je željela da otvori muzej nakon što je otkrila 50 "velikih mitova" o vaginama u svijetu i osjetila da postoji potreba za "sigurnim i inkluzivnim prostorima za takve razgovore".

Šehter je osnovala muzej kao dobrotvornu organizaciju prikupivši putem skupnog financiranja na internetu početnih 50.000 funti.

"Očekujemo da ćemo ostvariti zaradu putem naše radnje i internet prodaje, putem organizovanih događanja i donacija", rekla je kustoskinjaa Sara Krid.

Destigmatizacija vagine

Planirani događaji kreću se od "edukativnih diskusija, književnih klubova i informacija od dobrotvornih večeri do večeri binga i pub kvizova", rekla je, ističući da je suština u tome da su svi edukativni.

Muzej je dobio i dozvolu za točenje alkohola iako su neki susjedi bili zabrinuti da bi to moglo da dovedo do bučnih zabava.

"Ni u kom slučaju se ne reklamiramo kao lokacija za zabave", rekla je Krid, dodajući da zahtjeve za rezervaciju prostora razmatraju od slučaja do slučaja.

Moguće su grupne posjete za škole, a muzej je već organizovao i radionicu za muškarce pod nazivom "Kako biti muški saveznik".

Krid ističe da je važno da se svako jednako edukuje o toj temi, napominjući da su im neki posjetioci kazali da za neke stvari kojima se bavi muzej nikada nisu čuli.

Muzej će zahvaljujući svojoj lokaciji vjerovatno privući i strane turiste.

Glumica Džilijan Anderson i voditeljka Džamila Džamil neke su od slavnih osoba koje su podržale muzej na društvenim medijima, gdje se susreo s cenzurom prilikom pokušaja prodaje.

"Imali smo problema, na primjer, s Fejsbukom jer je njima vagina opscena riječ. Veliki dio našeg pokreta odnosi se upravo na destigmatizaciju te riječi", kazala je.

Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.