Puštena u rad vjetroelektrana Možura

Godišnje će proizvoditi oko 120 GWH energije

Puštena u rad vjetroelektrana Možura

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Joe Mizzi pustili su zvanično u rad Vjetroelektranu Možura.

Ceremoniji su prisustvovali premijeri Crne Gore i Malte, Duško Marković i Džozef Muskat.

Ceremonija svečenog otvaranja vjetroelektrane Možura

Ministarka  Sekulić je kazala da je projekat na Možuri ujedno i uključenje milionitog klilovat sata proizvodnje električne energije na crnogorski elektro-energetski sistem.

"Ovo je projekat koji na više nivoa ilustruje sve izazove savremene energetike, ali i potvrđuje da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguć i, zapravo, najizgledniji. Činjenica da je većinski državna energetska kompanija iz zemlje članice EU prepoznala potencijal projekta, ujedno ocjenjujući Crnu Goru kao pouzadanu i atraktivnu investiocionu destinaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali", navela je Sekulić.

Dragica Sekulić - Address - Montenegrin

Vjetroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 MW, koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po 2 MW.

Ceremonija svečenog otvaranja vjetroelektrane Možura

Investiciju su realizovale malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

Druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje će proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura.

Zahvaljujući izmjenama uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju ove godine, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori.

Ugorvorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.