Spremite automobil za zimu uz ove korisne savjete
Ilustracija

Spremite automobil za zimu uz ove korisne savjete

Izuzetno topli oktobar i novembar su nas malo razmazili, ali polako u naše krajeve stiže i zima.

Temperature su sve niže, pa bi postepeno trebalo spremati i svoje automobile za zimski period.

Na snazi su i zakonske norme za zimski period, uključujući gume, koje zbog visokih temperatura i izostanka sniježnih padavina nisu bile i striktno potrebne.

Ipak, kako nam se bliži period kada će prosječna dnevna temperatura biti ispod 10 stepeni, ko nije zamijenio ljetnje gume mogao bi polako da to učini.

Osim toga, ključni detalji na koje bi trebalo da obratite pažnju prije nego što potpuno zahladi jesu tečnosti i optika,piše B92.

Provjerite stanje rashladne tečnosti (antifriza) u vašem autmobilu, i pređite na zimsku tečnost za čišćenje vjetrobrana.

Pripremite se i za velike minuse tako što ćete sve kedere na automobilu prekriti zaštitnim slojem, a mi vam preporučujemo glicerin.

Dobro očistite vaše farove, po mogućnosti ispolirajte ih i ukoliko su neke sijalice spremne za zamjenu nemojte da ste lijeni, promijenite ih.

Kada se uslovi za vožnju na putu promijene, kada kolovoz bude vlažniji, a temperature niže, malo promijenite i svoj stil vožnje.

Prije svega, manje korisite pedalu za kočnice, a više svoj motor prilikom usporavanja, jer je mnogo bezbjednije, posebno u krivinama.

Budite i posebno oprezni kada vozite u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, jer kada padne mrak, u roku od sat vremena uslovi na putu mogu postati mnogo nezgodniji, pa budite posebno oprezni u tim periodima dana.

Jer tokom zimskih noći čak i kada nema padavina postoji mogućnost da se na kolovozu formira tanak sloj leda.

Ukoliko imate nekoliko godina star akumulator, predlažemo vam da ga prije većeg zahlađenja napunite i da uz sebe u kolima za svaki slučaj imate kablove za startovanje.

Ako često idete u planinske dijelove, bez obzira da li su vam gume nove i na njima šara duboka, nosite sa sobom i odgovarajuće lance. U određenim oblastima su i obavezan dio zimske opreme.

Nemojte da žurite tamo gdje ste krenuli, najbitnije je stići. Poštujte pravila, vozite oprezno i srećan put!

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.