Novi principi EU za zemlje koje počinju pregovore, ne za CG
Branko Lukovac

Ocijenio bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac

Novi principi EU za zemlje koje počinju pregovore, ne za CG

Za očekivati je da se novi principi u pregovorima s Evropskom unijom (EU) odnose na nove pregovaračke procese, ali ne i na Crnu Goru koja je u veoma odmakloj fazi evropskih integracija, ocijenio je bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

Lukovac je u Jutarnjem programu TVCG rekao i da je od posljednjeg velikog proširenja EU 2004. godine svako naredno bilo komplikovanije.

"To se odnosilo na prijem Hrvatske, jer je iskustvo s Rumunijom i Bugarskom ukazalo na određene nedostatke. Treba očekivati da će i u narednom periodu, na bazi ranijih iskustava, dolaziti do korekcija, iako kad je u pitanju Crna Gora, koja je najdalje odmakla, ostaje još dosta zadataka, te proces zatvaranja poglavlja", rekao je Lukovac.

Na pitanje kako će se eventualno nova metodologija odraziti na Crnu Goru, Lukovac kaže da ne očekuje efekte po našu zemlju i proces pregovora.

"Za očekivati je da će novi predlozi biti u osnovi predlozi koji će se primjenjivati kod novih pregovora. Sada su samo Srbija i Crna Gora u procesu odmaklog pregovaranja. Kod Crne Gore u gotovo svim poglavljima, ostalo je samo jedno, kod Srbije više. Za sve ostale zemlje tek treba da počnu pregovori, i za očekivati je da će ti novi principi i nova metodologija važiti za one države koje još nijesu počele proces pregovora", rekao je Lukovac.

Podsjeća da je Francuska jedna od najuticajnijih država EU, te da godinama ukazuje na potrebu reforme same Unije, ali i kad je u pitanju proširenje.

"Odgađanje otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bio je već pokazatelj da intenzivno rade na novim predlozima koji bi se odnosili na sami proces proširenja. Ono što Francuska zastupa odnosi se na svojevrsne blokove koji bi se bavili ekonomskim, političkim i socijalnim reformama i koji bi uključivali mogućnost suspenzije pregovora ukoliko nema napretka. Istovremeno ukazuju i na potrebu snažnije podrške procesu pregovaranja kako kroz pretpritupne fondove, koji bi bili veći, snažniji, sa mogućnosti da se koriste fondovi rezervisani samo za države članice", rekao je Lukovac.

Smatra da bi trebalo dati šansu inicijativi "mali Šengen", jer u regionu imamo ozbiljnih problema.

"Pomenimo samo odnose Srbije i Kosova, nefunkcionalnost BiH. Ovo ne bi značilo zamjenu za članstvo u EU, već okretanje evropskim vrijednostima", kazao je Lukovac.

On ne strahuje od pada povjerenja javnog mnjenja u proces EU integracija. 

"Dobro je što naši činioci ukazuju na to da je najvažnije usvajati vrijednosti i standarde, a pitanje trenutka učlanjenja nije najbitnije u svemu tome. Sve ovo može dovesti do kolebanja jednog dijela javnog mnjenj, ali sam siguran da će razumjeti da je u pitanju proces gdje je najvažnije ostvarivati reforme koje nijesu samo na papiru", zaključio je Lukovac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.