Američki stručnjaci istražuju hibridne prijetnje u Crnoj Gori
ilustracija

Sajber bezbjednost

Američki stručnjaci istražuju hibridne prijetnje u Crnoj Gori

Dejvid Luber, izvršni direktor američke Sajber komande, čiji članovi borave u Crnoj Gori i istražuju hibridne prijetnje, kazao je da, radeći sa partnerskim zemljama, Sajber komanda dobija važne informacije, koje im pomažu da zaštite njihov sajber prostor.

"Kroz slučajeve kada su odbrambeni timovi Sajber komande pozvani da pomognu u odbrani mreža drugih nacija, poput Crne Gore, komanda je naučila puno o zlonamjernom softveru. Pozvali su nas da sarađujemo sa njima u njihovim mrežama u odbrambenoj ulozi i tada smo stekli nevjerovatne uvide u napredne, uporne prijetnje i zlonamjerne softvere i bili smo u mogućnosti da to pokažemo ostatku svijeta" objasnio je Luber, za Pobjedu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je nedavno, tokom posjete Crnoj Gori, da je zahvaljujući direktnoj saradnji sa našom zemljom u oblasti sajber bezbjednosti razvijena zaštita od ruskog malvera koji, kako je naveo, „sada štiti milijarde uređaja širom svijeta“.

Luber je pojasnio da timovi Sajber komande, kroz saradnju sa Crnom Gorom i drugim partnerskim zemljama, imaju prilike da dijagnostifikuju što rade njihovi protivnici u sajber-prostoru.

"Prema Zakonu o nacionalnoj odbrani iz 2019. imamo ovlašćenja da djelujemo izvan mreže Ministarstva odbrane (DoD - Department of Defence) kako bismo pomogli našim saveznicima da se brane unaprijed. To je velika razlika, jer je u prošlosti DoD mogao da djeluje samo u sopstvenim mrežama. Ali, kada nas pozovu naši saveznici, sada možemo raditi i pomoći u odbrani unutar njihovih mreža". dodao je Luber.

Ova akcija je, dodaje, baš ono što američko Ministarstvo odbrane naziva „odbranom unaprijed“.

"Ili približavanje protivniku što je više moguće, kako bismo vidjeli što planiraju, kako bismo informisali druge da se sami pripreme ili preduzmu neku akciju. Primjećujemo neke veoma zanimljive zlonamjerne softvere i druge aktivnosti kada vršimo neke od ovih odbrambenih misija - rekao je američki zvaničnik.

Elitni tim američkih sajber stručnjaka boravi u Crnoj Gori i sa crnogorskim kolegama radi na suprotstavljanju zlonamjernim sajber akterima na ključnim mrežama i platformama. To je nedavno saopšteno iz američke ambasade u Crnoj Gori, bez navođenja više informacija o kakvim timovima se radi.

Američki specijalizovani bezbjednosni portal „Sajberskop“ je u svojoj analizi otkrio nove detalje, navodeći da se radi o misiji poznatoj pod nazivom "Hunt Forward", te da su operacije relativno nove za američku Sajber komandu.

Ova misija, kako se navodi, obično šalje između pet i 30 članova američke službe, koji love zlonamjerni softver.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.