Sve o energetskom mostu: 445 km inženjerske izvrsnosti inovacije i tehnologije u međunarodnim razmjerama

Sve o energetskom mostu: 445 km inženjerske izvrsnosti inovacije i tehnologije u međunarodnim razmjerama

"Energetski most” - potpuno nevidljiv, zato što je podmorski i podzemni na svom zemaljskom dijelu, koji u dužini od 445 km povezuje energetske stanice Ćepagati, u provinciji Peskara i Lastvi, u Opštini Kotor, inženjerska izvrsnost inovacije i tehnologije u međunarodnim razmjerama – inaugurisan je danas od strane Terne, kompanije koja upravlja nacionalnom prenosnom mrežom Italije - u prisustvu Predsjednika Italijanske Republike, Serđa Matarele, i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića – predstavlja novu rekordnu energetsku liniju koja povezuje Italiju sa Crnom Gorom, dakle, po prvi put, Balkan sa Evropskom Unijom.

To je saopšteno iz italijanske kompanije Terna nakon svečane ceremonije.

"Energetska veza jednosmjerne struje, u skladu sa predviđenim rokovima, počeće sa radom do kraja godine, omogućujući dvijema zemljama da razmjenjuju energiju u oba smjera, inicijalno u kapacitetu 600 MW, a potom 1200 MW, kada će biti realizovan i drugi kabal, koji je predviđen u sljedećim godinama", saopšteno je iz Terne.

Cjelokupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 1,1 milijardi eura.

"Poduhvat koji danas obilježavamo predstavlja najdužu podmorsku visokonaponsku konekciju ikada realizovanu od strane Terne: 423 km su položeni u podmorju Jadrana, na najvećoj dubini od 1.215 metara, na koje se nadovezuju 22 km podzemnog kabla, 16 km u Italiji (od tačke izlaska na obali do stanice u Cepagatti) i 6 km u Crnoj Gori (od Rta Jaz do stanice u Kotoru). Energetske stanice u Ćepagati i Kotoru predstavljaju primjer tehnološke i inženjerske izvrsnosti u oblasti energetike i građevinarstva i svjetski vrh za rješenja u oblasti elektrotehnike, sa posebnošću da imaju konvertor energije, najveće snage, koji je Terna do sada realizovala", navodi se u saopštenju.

MIL9812

Ova interkonekcija rezultat je višegodišnjeg rada visokokvalifikovanih i specijalizovanih profesionalaca, koja je uključila ukupno 124 preduzeća (80 u Italiji i 44 u Crnoj Gori) na gradilištu otvorenom 2012 godine.

"Podmorski kablovi položeni su u Jadranskom podmorju u tri različite kampanje koje su se desile između 2015. i 2017. Razmjena energetskih tokova u oba smjera omogućiće diverzifikaciju nabavki, pojačaće pouzdanost, efikasnost i sigurnost, održivost životne sredine i izdrživost mreže dvije stane Jadrana, te omogućiti punu iskorišćenost proizvodnog potencijala iz obnovljivih izvora, dostupnih u Italiji i u regionu Balkana", podsjećaju iz italijanske kompanije.

Intekonekcija Italija – Crna Gora, rezultat je kako se dodaje, pouzdane bilateralne saradnje u oblasti energetike zasnovane na dva međudržavna sporazuma, potpisana 2007. i 2010. - smatra se od strateške važnosti za integrisanje energetskih tržišta na kontinentalnom nivou.

"Ova infrastruktura je zbog toga uvrštena u “Projekte od Opsteg Interesa” (PCI) od Evropske Unije, koja je 2008 godine i kofinansirala studije izvodljivosti u okviru programa podrške prioritetnim energetskim infrastrukturama “Trans-European Network” (TEN), u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja je finansirala cost-benefit analizu crnogorskog dijela", saopšteno je.

MIL0077

Projekat uvećava na 26 linije prenosa sa inostranstvom, kojim upravlja Terna i dozvoljava Italiji da pojača ulogu prenosnog čvorišta EU i Mediterana.

"Za Crnu Goru i za region, radi se o prvoj interkonekciji jednosmjerne struje, koja predstavlja doprinos učvršćivanju energetske nezavisnosti Države i cjelokupnog regiona. Ova strateška infrastruktura predstavlja mogućnost za ekonomski razvoj Crne Gore: naime podržava završetak plana pojačavanja i modernizacije nacionalne prenosne mreže; čini je spremnom za izazove godišnjeg porasta energetske potraznje od 2%; povećava i poboljšava nivo sigurnosti i pouzdanosti snadbijevanja korisnika", kažu iz Terne.

Ističu da Crna Gora dobija ulogu prenosne energetske platforme zemalja istoka i zapada, kroz interkonekciju sa prenosnim sistemima BiH, Srbije, Kosova, Albanije, a preko Srbije sa Bugarskom i Rumunijom – a sa druge strane sa Italijom, odnosno sa EU.

“Veoma sam ponosan što svečano otvaramo ovu važnu i inovativnu infrastrukturu, koja predstavlja fundamentalno čvorište Evropske Energetske Unije i suštinski je bitna za integraciju cjelokupne oblasti Balkana u Evropsku Uniju, preko Italije.

Infrastruktura predstavlja razvojni podsticaj za čitav niz oblasti vezanih za sigurnost povezanih prenosnih sistema i upravljanje tokovima na prenosnoj mreži i neophodna je za rast tržišta električne energije koje je integrisano, pouzdano, efikasno i održivo.Optimalno upravljanje resursima treba biti koordisano i sinergično između zemalja, a naročito između susjeda” – izjavio je glavni izvršni direktor Terna grupe Luiđi Feraris.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.