Najuspješnije gniježđenje pelikana u NP Skadarsko jezero: Populacija uvećana za preko 70 mladih
Pelikani na Skadarskom jezeru,foto: Arhiva JPNPCG

Najuspješnije gniježđenje pelikana u NP Skadarsko jezero: Populacija uvećana za preko 70 mladih

Do sada u istoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezera nije zabilježen podatak da je populacija pelikana uvećana za 73 mladih, kao što je to bilo u ovoj godini, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Ističu da je ovo izuzetna godina gniježđenja, što pokazuje analiza monitoringa koji je sproveden u okviru programskih aktivnosti u NP Skadarsko jezero kojima se prati ova populacija skoro dvije decenije, a u toku kojeg je zabilježen pozitivan trend rasta populacije.

"Zaštita svake jedinke pelikana izuzetno je važna, posebno imajući u vidu da je u ranijem periodu, tokom pojedinih godina, registrovano smanjenje broja ptica na lokalnoj populaciji, što je dovelo da status populacije bude „kritično ugrožen“.  Upravo je to i bio razlog da se, nakon toga, kroz strateška dokumenta JPNPCG, tj. Plan upravljanja, definišu mjere koje će uticati na zaštitu staništa ove vrste", saopšteno je.

U tom pravcu, Nacionalni parkovi Crne Gore su u periodu od 2013. do 2016. godine u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama kao što su Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i CEPF (Crytical Ecosystem Partnership Fund), radili na rješavanju ovog problema u smislu konzervacije staništa, u prvom redu postavljanja vještačkih platformi za gniježđenje pelikana.

"Ovo iz razloga jer je populacija godinama trpjela negativan uticaj faktora koji su dovodili do nedostatka mjesta za prirodno gniježđenje (zarastanja tresetnih ostrva procesom eutrofikacije).  Nakon ovih mjera, stanje populacije i pozitivan trend rasta, pokazuje natalitet koji je ove godine, i pored očekivanja, prevazišao broj jer se gniježđenje nastavilo i tokom juna mjeseca", navodi se u saopštenju.

AutorfotografijaEnkoKrasnicpelikaniUlcinjskasolana

Pelikani u Ulcinjskoj solani, foto: Enko Krasnić

Ovih dana je i u Parku prirode Solana zabilježen veliki broj pelikana.

"Trenutak koji je zabilježen fotografijom, sam za sebe govori o važnosti ovog područja za vodene ptice. Usljed velikih padavina, pumpe danonoćno rade kako bi se postigao optimalni nivo vode u bazenima i omogućio raznim vrstama ptica koje ovdje borave, potrebne ekološke uslove", saopšteno je iz NPCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.