Novi ekološki incident na rijeci Ćehotini(FOTO)
Foto: PV Informer

Novi ekološki incident na rijeci Ćehotini(FOTO)

Iz Sportsko Ribolovnog Kluba “Lipljen” iz Pljevalja je jutros u mjestu “Tatarovine” uočeno novo zagađenje rijeke Ćehotine čija je površina bila bijela kao mlijeko.

 Izvor zagađenja je “Mjedenički potok” koji dolazi od nekadašnjeg i sadašnjeg Rudnika olova i cinka “Šuplja stijena”, navode iz SRK "Lipljen".

 Ovo nije prvi put da se dešava, pa iz SRK “Lipljen” tvrde da je u dijelu toka od ušća Mjedeničnog potoka, Ćehotina zagađena i da je u tom dijelu desetkovan riblji fond, ali i stanje bentosa je katastrofalno.

a22

Foto: PV Informer

Do ovih zaključaka su došli na osnovu stručnih analiza lica sa PMF-a iz Podgorice. Sumnja se da je uzročnik “Gradir Montenegro”, jer zagađujuće materije dolaze Mjedeničkim potokom, u koji završavaju njihove industrijske otpadne vode,prenosi Pv Informer.

Proljetos i dok je bio veći vodostaj Ćehotine nije bilo problematično, ali s opadanjem vodostaja preko ljeta, došlo je do velikih problema, jer je koncentracija zagadjujućih materija ista, a vodostaj uslovljava da li će biti ili ne, štetnog dejstva po živi svijet rijeke. Nažalost ova godina je bila sušna i vodostaj Ćehotine je bio nezapamćeno mali, što je dovelo prvo do pomora ribe od strane TE Pljevlja, ali i u ovom dijelu Ćehotine, koji je daleko od očiju javnosti i prosto je nemoguće da se proprati svaki dan.

Ali sa sigurnošću i odgovornošću iz SRK “Lipljen” izjavljuju da je pomor bio tokom ljetnjeg perioda, jer ribe sad nema u tom dijelu rijeke, kao ni faune dna (bentosa). Obaviješteni su nadležni, a iz SRK “Lipljen”- Pljevlja traže da se formira Komisija za procjenu štete.

"Ovakvim nekontrolisanim aktivnostima naših preduzetnika treba konačno stati u kraj zbog evidentne opasnosti da pljevaljske rijeke uskoro potpuno ne ostanu bez ribljeg fonda i postanu mrtve rijeke", poručuju iz SRK "Lipljen".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.