Nuhodžić: Prirodne nepogode predstavljaju opterećenje za sve države, MUP jača kapacitete na lokalnom nivou

Uručena nova oprema za reagovanje u uslovima poplava

Nuhodžić: Prirodne nepogode predstavljaju opterećenje za sve države, MUP jača kapacitete na lokalnom nivou

Danas je, uoči održavanja Konferencije „Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje“ prezentovana i uručena nova oprema za reagovanje u uslovima poplava.Kroz projekat „Nepogode ne poznaju granice“ koji zajednički sprovode Direktorat za vanredne situacije MUP-a i Fondacija za razvoj sjevera (FORS) nabavljena je oprema u vrijednosti od oko 80 000 eura.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžič je službama zaštite i spašavanja iz Podgorice, Bara i Ulcinja, od nabavljene opreme, uručio po dva čamca sa pratećom opremom i po šest odijela za reagovanje u slučaju poplava, dok je Direktorat za vanredne situacije dobio šest čamaca i isto toliko odijela koji će biti na raspolaganju ostalim službama koje su u deficitu po pitanju ove opreme.

Konferencija "Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje"

 Nuhodžić je ovom prilikom istakao da je ova donacija dokaz da Ministarstvo unutrašnjih poslova jača kapacitete na lokalnom nivou, naročito u opštinama koje imaju izražen rizik od poplava, a jačajući te kapacitete osnažuje se i ukupan odgovor na nivou države.

"Oprema podrazmijeva aluminijumske i gumene čamce, motore za čamce, spasilačka odijela, prsluke za spašavanje, koji će dodatno unaprijediti sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori, naročito u oblasti smanjenja rizika od poplava", naglasio je ministar Nuhodžić.

Konferencija "Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje"


“Projekat „Nepogode ne poznaju granice“ najbolje odražava našu povezanost i upućenost jednih na druge, kada su u pitanju elementarne i druge nepogode. To međusobno povjerenje i razumijevanje koje zajednički gradimo je zapravo, snažno vezivno tkivo koje nas povezuje humanošću i solidarnošću u teškim situacijama. Zato me i raduje činjenica da ovaj projekat ima regionalnu dimenziju i da ga realizujemo sa kolegama iz Republike Albanije, sa kojima smo više puta podijelili teškoće u odgovoru na mnoge hazarde, a naročito na poplave“, saopštio je ministar Nuhodžić na otvaranju Konferencije „Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje“.

On je ovom prilikom podsjetio da su ovih dana poplave pokrenule angažovanje cjelokupnog sistema zaštite i spašavanja, ali da je sistem od samog početka bio u punoj pripravnosti.

"Direktorat za vanredne situacije MUP-a, zajedno sa ostalim subjektima u sistemu, kontinuirano pratio situaciju na terenu i pravovremeno reagovao, smanjujući posljedice i štetu od ekstremne meteorološke situacije koja je uslovila obimne padavine", kazao je ministar.

 

Konferencija "Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje"

U nastavku, Nuhodžić je istakao da prirodne nepogode predstavljaju opterećenje za sve države, pa i za Crnu Goru, ali da adekvatnim preventivnim aktivnostima možemo spriječiti teške posljedice.

Izrazio je zadovoljstvo zbog organizovanja konferencije i istakao da su ovakve inicijative od izuzetnog značaja u borbi protiv elementarnih i drugih nepogoda .

“One nas dodatno čine jačim, spremnijim i otpornijim na sve izazove u tom pogledu. Raduje me atmosfera među nama, ona je dokaz prijateljskih odnosa i profesionalne saradnje, koja bi, sigurno je, bila potvrđena i u nekoj stvarnoj situaciji“, zaključio je ministar.

Konferencija "Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje"

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Disasters do not know borders/Nepogode ne poznaju granice“, koji finansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija, a sprovode Direktorat za vanredne situacije MUP-a, Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro) i Prefektura Skadar iz Republike Albanije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.