Bošković: Kvalitetna odbrambena saradnja CG i UK
Foto: MOD

Sa Kemp i Mejkok

Bošković: Kvalitetna odbrambena saradnja CG i UK

Ambasadorka UK u Crnoj Gori, Alison Kemp i novoimenovani izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, potpukovnik Kristofer Mejkok, boravili su danas u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore gdje su se sastali sa ministrom odbrane, Predragom Boškovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sagovornici su razmijenili mišljenja o dosadašnjoj saradnji dvije zemlje saveznice u oblasti odbrane.

Ocijelnili su da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju intenzivnu i kvalitetnu odbrambenu saradnju, baziranu na projektima koji doprinose uspješnoj reformi crnogorskog odbrambenog sektora, jačanju interoperabilnosti i modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore.

Bošković je posebno istakao značaj usavršavanja crnogorskih oficira na prestižnim vojnim akademijama UK, kao i mogućnosti obučavanja pripadnika Vojske Crne Gore u britanskim centrima za obuku.

On je ukazao i na važnost uspostavljene bilateralne saradnje u oblasti sajber odbrane, gdje UK kroz brojne radionice i seminare doprinosi izgradnji institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu.

"Dugogodišnji kontinuitet odličnih odnosa još jedan je pokazatelj strateškog opredjeljenja države Crne Gore da sa NATO saveznicima radi na očuvanju regionalnog i globalnog mira", kazao je Bošković.

Ambasadorka i Mejkok su istakli neophodnost jačanja postojećih, kao i nove modele saradnje u oblasti odbrane. Naglasili su da dobrim inicijativama i zajedničkim projektima možemo unapređivati kvalitetne odnose i graditi dobre temelje za čvrstu saradnju u budućnosti.

Britanski izaslanik odbrane se potom u odvojenim susretima sastao sa načelnikom Štaba Generalštaba VCG, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem, kao i načelnikom Direkcije za međunarodnu saradnju i vojnu diplomatiju Andrejem Lakićem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.