U Veneciji zbog poplava šteta nekoliko stotina miliona eura (FOTO)
Foto: Beta/AP

Najgore poplave u posljednjih 50 godina

U Veneciji zbog poplava šteta nekoliko stotina miliona eura (FOTO)

Grdonačelnik Venecije Luiđi Burunjaro rekao je danas nakon novog talasa poplava da će šteta u ovom istorijskom gradu nakon najgore poplave u posljednjih 50 godina biti nekoliko stotina miliona eura.

"Ne govorimo samo o izračunavanju štete, već o budućnosti grada. Zbog ovoga gubimo stanovništvo", rekao je Brunjaro novinarima i pozvao Rim da proglasi vanredno stanje.

Premijer Đuzepe Konte trebalo bi da posjeti grad danas.

6

Foto: Beta/AP

Nivo vode juče je dostigao 187 santimetara, što je najviši nivo zabilježen u Veneciji, a samo sedam centimetara manje od najvišeg zabilježenog nivoa u istoriji.

"Venecija je na koljenima. Bazilika svetog Marka je pretrpjela ozbiljnu štetu, kao i cijeli grad i njegova ostrva", napisao je na Tviteru gradonačelnik Luiđi Burunjaro.

U Veneciji je kripta ispod bazilike Svetog Marka poplavljena drugi put u istoriji, a voda je ulazila kroz prozore i probijala sve odbrane. Koferi turista plutali su po Trgu svetog Marka.

2

Foto: Beta/AP

Turisti koji su boravili u prizemlju hotela bili su prinuđeni da preko noći pređu na više spratove.

Poplava je prouzrokovana obilnom kišom koja se poklopila sa punim mjesecom koji je donio visoku plimu, a vjetar ju je nanio na Veneciju.

Takođe, grad isprepletan kanalima u opasnosti je i zbog porasta nivoa mora usled klimatskih promjena.

5

Foto: Beta/AP

Najmanje 60 čamaca je oštećeno, kako navode organi civilne zaštite.

Brunjaro je za "dramatičnu situaciju" takođe okrivio klimatske promene i pozvao da se ubrza izgradnja barijera na moru.

Pokretne barijere nazvane "Mojsije" imaju za cilj da spriječe poplave.

7

Foto: Beta/AP

Međutim, projekat usporavaju kritike ekologa koji smatraju da će time biti uništen ekosistem lagune, kao i prekoračenje troškova i skandal sa korupcijom.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.