Prava CG: Radnici Hitne pomoći odbili da pruže pomoć pacijentkinji, koja je dan nakon toga umrla
Huriša i Nedžad

Podgorica

Prava CG: Radnici Hitne pomoći odbili da pruže pomoć pacijentkinji, koja je dan nakon toga umrla

Pravoj Crnoj Gori se javio Podgoričanin, državljanin Crne Gore, Nedžad Emini, koji je toj partiji ispričao detalje o kako je naveo nesavjesnom liječenju njegove supruge Huriše Emini, koja je preminula 19. oktobra.

"Njegovoj supruzi je otkriven kancer te je nakon nekoliko bezuspješnih operacija u KBC-u dobila uput za operaciju u Turskoj. Kako porodica Emini nije mogla da sakupi neophodna sredstva za operaciju, tokom kućnog liječenja pacijentkinja je često trpjela jake bolove, zbog čega je porodica bila prinuđena da često poziva Hitnu pomoć kako bi joj davali neophodne injekcije i na taj način joj ublažili muke.

Međutim porodica Emina u Hitnoj pomoći nije uspjela da dobije ono što ovako teškom pacjentu pripada", prenosi Prava Crna Gora.

 Kako tvrdi Nedžad, kada god bi pozvao Hitnu pomoć oni bi mu govorili da će doći odmah, a dolazili su uvijek sa zakašnjenjem od dva ili tri sata, pravdajući to velikim brojem pacijenata koje moraju da obiđu i time što imaju manjak osoblja.

"Dan uoči smrti njegove supruge radnici Hitne pomoći nisu htjeli ni da uđu u prostoriju gdje se njegova bolesna supruga nalazila, govoreći da zbog neprijatnog mirisa koji se širi ne mogu da obave svoj posao. Posao pomoći osobi koja je u najvećim mukama! Ujedno ponašali su se drsko, nevaspitano i uličarski prema porodici oboljele. Kada je Nedžad pozvao dežurnog dispečera i tražio da mu se objasni zašto je osoblje hitne pomoći odbilo da pruži neophodnu medicinsku pomoć njegovoj supruzi, dobio je objašnjenje, za šta Prava Crna Gora ima i tonski snimak koji ovo potvrđuje, da su radnici Hitne pomoći bili onemogućeni da odrade intervenciju", navodi se u saopštenju Prave.

Jutro nakon toga Nedžadova supruga je preminula, pa su on i porodica pozvali Hitnu pomoć kako bi u skladu sa zakonom došli na lice mjesta i konstatovali smrt pacijenta.

"Kada je ekipa Hitne pomoći stigla u stan, što se takođe jasno vidi na snimku, medicinska sestra je samo pošla do vrata prostorije u kojoj je ležala Nedžadova mrtva supruga i bez približavanja, sa vrata konstatovala smrt, dok se druga medicinska sestra sa rukama u džepovima šetala po stanu. Nakon toga, prilikom ulaska u dnevnu sobu kod porodice jedna od medicnskih sestara govori, sa rukama u džepovima, "Bog se osevapio što je uzeo, da se ne muči ni ona, ni vi da je gledate". Dakle, ne samo da joj dan ranije nisu pružili hitnu medicinsku pomoć, već sjutradan, nakon smrti, takođe ne ulazeći kod Nedžadove supruge, sa rukama u džepovima, konstatuju smrt, za koju postoji osovana sumnja da su odbijanjem da ukažu pomoć radnici Hitne pomoći, sami doprinijeli", navodi se u saopštenju.

Prava Crna Gora osudila je skandalozno ponašanje medicinskih radnika i tražila da se slučaj pod hitno ispita, a odgovorni kazne u skladu sa zakonom.

"Prava će u najskorijem roku, ukoliko tužilaštvo hitno ne reaguje po službenoj dužnosti, podnijeti krivične prijave za neukazivanje zdravstvene pomoći i nesavjesno liječenje. Takođe zahtijevamo hitnu reakciju vrha Hitne pomoći u smislu rasvjetljavanja ovog slučaja, kao i resornog ministra Kenana Hrapovića.

Ovo nije jedina nesreća koja je u prethodnom periodu pogodila porodicu Emini, koja je već izgubila jedno dijete, a drugo su uspjeli da spasu liječenjem u inostranstvu, o svom trošku, dok je njihov najstarji sin nepokretan takođe zahvaljujući nestručnom radu ljekara, o čemu će Prava Crna Gora dodatno izvijestiti javnost. Apelujemo na sve nadležne da se pod hitno obezbijede uslovi i stručni ljekari za operaciju Nedžadovog skoro potpuno nepokretnog sina, dvadesetogodišnjeg Almira", navodi se u saopštenju Prave CG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.