Test za rak grlića materice žene će moći da obave i kući
Ilustracija

Test za rak grlića materice žene će moći da obave i kući

PAPA test redovno obavi svega 7 od 10 žena, a sa testovima kod kuće moći će da se provjeri da li postoje DNA promjene ili nepravilnosti uzrokovane karcinomom materice.

Studija je uključila 600 pacijenata iz Kraljevske bolnice u Londonu kojima su PAPA testovi pokazali neke abnormalnosti ili su bile pozitivne na HPV, a ljekari su ih zamolili da se same testiraju.

Test urina precizno je otkrio rak kod 83 odsto žena, a brisevi su pokazali tačnost od 88 odsto. Rezultati ženama daju i procjenu rizika, pa ljekari znaju hoće li ih slati na dalje pretrage ili to nije potrebno.

Njihova su otkrića presudna jer PAPA test redovno obavi svega sedam od deset žena, neke jer misle da je bolan i neugodan, a druge naprosto odgađaju posjetu ginekologu. Ovi testovi, koje su razvili stručnjaci sa Kven Merija, rade tako da unutarstanične DNA traže hemijske promene uzrokovane karcinomom.

Dr Belinda Nedjai koja je vodila istraživanje vezano za kućne testove na rak maternice kaže da su žene koje su učestvovale u istraživanju bile jako zainteresovane za mogućnost testiranja kod kuće, pa ih je zanimalo kada će takvi testovi biti dostupni na tržištu.

Kućni test urina i bris u staničnoj DNA otkrivaju promjene koje se događaju kod najopasnijih vrsta HPV-a. Takođe, uzimaju u obzir i promjene gena EPB41L3, koji može da podstakne rak grlića maternice kod žena, bez obzira jesu li HPV-pozitivne ili ne.

24sata.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.