Digitalno doba zahtijeva transformaciju sadašnjeg poslovanja
Foto: MJU

Pribilović na ministarskom panelu o digitalnoj transformaciji u zemljama Zapadnog Balkana

Digitalno doba zahtijeva transformaciju sadašnjeg poslovanja

Drugog dana Ministarske konferencije “Digitalna transformacija: Obnoviti javnu upravu za digitalno doba” ministarka javne uprave, Suzana Pribilović učestvovala je na ministarskom panelu - razmišljanja, komentari i obaveze o digitalnoj transformaciji u zemljama Zapadnog Balkana.

 „Vlada Crne Gore posvećena je digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave. Svjesni smo da je primjena informacionih tehnologija, interoperabilnost, elektronska uprava i otvoreni podaci, osnova za unapređenje rada javne uprave. Modernizacija javne uprave ide uporedo sa digitalizacijom i građani s pravom očekuju od javne uprave da bude otvorena, transparentna i dostupna građanima. U tom smislu Vlada Crne Gore radi na dostizanju ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan i primjeni EU standarda. Trenutno se odvija više aktivnosti sa ciljem da se svi sistemi konsoliduju i omogući građanima i privredi da dobiju kvalitetnu i brzu uslugu od strane javne administracije, i na taj način smanje biznis barijere“, kazala je Pribilović.

„Digitalna transformacija je tema o kojoj se u Crnoj Gori sve više razgovara na nivou ICT sektora, institucija i međunarodnih organizacija i značajan pomak postoji u razvoju interoperabilnosti, e-demokratije i na polju otvorenih podataka“, istakla je Pribilović.

Skopljeministarskipanel2a

Ona je naglasila da je Crna Gora u posljednjih godinu dana napravila iskorak u redefinisanju pravne regulative kojom je digitalizacija stavljena u fokus svih značajnih procesa u radu javne uprave.

Pribilović je istakla da digitalno doba zahtijeva transformaciju sadašnjeg poslovanja, ne samo poslovnih procesa u kojima se ostvaruje interakcija sa građanima i privrednim subjektima, već i transformaciju procesa unutar javne uprave.

„U tom smislu, Vlada Crne Gore, a prije svega, Ministarstvo javne uprave, kontinuirano radi na jačanju međuresorne saradnje korišćenjem različitih mehanizama na projektnom i strateškom nivou. Rezultat ovakvog pristupa je povećanje broja institucija koje učestvuju u procesu razvoja elektronskih usluga, te prihvatanje korišćenja dijeljenih infrastrukturnih i aplikativnih rješenja kojima upravlja Ministarstvo javne uprave, a koje koriste mnogobrojni organi državne uprave“, kazala je Pribilović.

Ministri iz regiona su na panelu diskutovali o digitalnoj transformaciji u zemljama Zapadnog Balkana - šta je već postignuto u procesu digitalizacije i  stanju fizičke infrastrukture- preduslovu za digitalnu transformaciju i o aktivnostima u 2020. godini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.