Crnogorski policajci će raditi rame uz rame sa kolegama iz čitave EU
Foto: Uprava policije

Prvi sastanak sa FRONTEX-om nakon potpsivanja Sporazuma o statusu

Crnogorski policajci će raditi rame uz rame sa kolegama iz čitave EU

U Crnoj Gori održan je prvi sastanak nakon potpisivanja Sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX).

Sastanku su prisustvovali pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor granične policije Vesko Damjanović i zamjenik izvršnog direktora FRONTEX-a Berndt Korner, sa saradnicima.

"Sastanak je organizovan u cilju sagledavanja i unaprjeđenja modaliteta buduće saradnje, shodno mogućnostima koje FRONTEX shodno Sporazumu može pružiti, kao i planiranje operativnih aktivnosti uključujući učešće crnogorske granične policije u zajedničkim operacijama na regionalnom i međunarodnom nivou, treninzima i drugim vidovima edukacije, te korišćenju operativnih kapaciteta sa kojima raspolaže FRONTEX", saopšteno je iz Uprave policije.

Primjenom Sporazuma u punom kapacitetu biće kako se navodi, omogućeno angažovanje timova FRONTEX-a u našoj zemlji, odnosno sprovođenje zajedničkih graničnih kontrola na graničnim prelazima, razni vidovi podrške u nadzoru granice, podrška u osposobljavanju službenika crnogorkse policije za intervjuisanje i utvrđivanje državljanstva migranata, a sve u cilju zajedničkog učešća u rešavanju izazova i prijetnji po graničnu bezbjednost naše zemlje, regiona i cijele Evrope.

"Takođe, naši policijski službenici će dobiti priliku da rade rame uz rame sa kolegama iz čitave Evropske unije, koriste savremenu opremu i usvajuju profesionalne prakse i standarde.

Potpuna primjena sporazuma predstavljaja ozbiljan korak za sveukupnu bezbjednost granica, od čega će nesumljivo koristi imati cijeli region ali i zemlje Evropske unije, posebno na planu sprječavanja nezakonith migracija i svih oblika prekograničnog kriminala", saopšteno je iz policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.