Foto: FONET

O inicijativi iz Ohrida

"Tamo kuda su Srbija, Sjeverna Makedonija i Alabanija krenule - Crna Gora je već prošla"

"Jasno je da smo mi daleko odmakli u evropskoj integraciji i da je to naš apsolutni prioritet kojim ćemo se rukovoditi u razmatranju ove inicijative", kazala je o Ohridskoj inicijativi za BBC na srpskom ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

„Naš principijelan stav, koji smo ponovili mnogo puta i na sastancima sa vodećim ličnostima Evropske unije i, naravno, na sastancima sa kolegama iz država regiona, je da ne treba gomilati sastanke i inicirati nove inicijative za ono što je već dogovoreno i za šta su konkretne države preuzele konkretne obaveze", kaže Sekulić.

Ona je istakla da su Crnoj Gori detalji inicijative predstavljeni na samom sastanku.

„Razlika je u pristupu - mi se ne pridružujemo nego participiramo u projektima od zajedničkog interesa, a to podrazumijeva detaljnu ekspertizu, konsultacije sa privredom i njihovim udruženjima i institucionalni stav.

Jasno je da smo mi daleko odmakli u evropskoj integraciji i da je to naš apsolutni prioritet kojim ćemo se rukovoditi u razmatranju ove inicijative."

Ministarka Sekulić ukazuje na iskustva iz već postojećih sporazuma i okvira.

„U okviru CEFTA-e je već dosta toga regulisano i naš stav je da prije svega treba ispuniti obaveze koje je svako od nas preuzeo, a Crna Gora je sve svoje obaveze ispunila.

Mi shvatamo da je to bolno, da su liberalna ekonomija i otvaranje granica nekompatibilni sa tzv. zaštitom sopstvenog tržišta i interesa, da su suprotni barijerama koje su neke države regiona međusobno podigle, te je možda potrebna nova inicijativa kako bi iznova obećali da će raditi ono što smo mi već odavno uradili", kazala je Sekulić.

Crnogorska ministarka navodi da je tržište u toj zemlji najotvorenije u regionu, kao i da za Podgoricu ne bi bila novina putovanje po regionu samo s ličnom kartom.

„Naši građani znaju da već mogu tako da putuju u sve susjedne države, osim Hrvatske koja je u EU, a uskoro i u šengenskom režimu, a od nesuseda i u Sjevernu Makedoniju.

Dakle, ovo što je predstavljeno u Ohridu u Crnoj Gori već postoji, odnosno, tamo kuda su ove tri države krenule - Crna Gora je tim putem već prošla", zaključuje Dragica Sekulić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.