Sud da periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti
Sa sjednice Skupštine

Izmjene i dopune Zakona o vanparničnom postupku

Sud da periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti

Izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima donose značajne novine na planu jačanja mehanizama za borbu protiv transnacionalnog kriminala, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin danas u Skupštini.

Pažin je objasnio da se glavna novina predloženih izmjena Zakona odnosi na utvrđivanje nadležnost Vrhovnog državnog tužioca za formiranje zajedničkih istražnih timova, kao jednog od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, naveo je, unapređuje se procedura izručenja, odnosno sprječava mogućnost zloupotrebe prava na međunarodnu zaštitu.

"Govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, potpredsjednik je rekao da nova zakonska rješenja obezbjeđuju dodatne garancije za zaštitu dostojanstva, prava i interesa lica prema kojima je pokrenut postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti i lica kojima je poslovna sposobnost oduzeta.Kao značajna novina, predviđena je obaveza suda da periodično preispituje odluke o oduzimanju poslovne sposobnosti i provjerava da li i dalje postoje razlozi za oduzimanje poslovne sposobnosti", navodi se u saopštenju Pažinovog kabineta.

 Pažin je naglasio da su kvalitetu predloženih zakonskih rješenja značajno doprinijele sugestije NVO Udruženje mladih sa hendikepom, koje su uvažene i uvrštene u predlog zakona.

Predstavljajući Predlog zakona o legalizaciji javnih isprava u međunarodnom prometu, potpredsjednik je saopštio da se predloženim zakonom propisuje jednostavnija procedura ovjere javnih domaćih i stranih javnih isprava, dodajući da će novi zakonski tekst zamijeniti važeći zakon iz 1973. godine.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.