Bregu: Za RCC regionalna saradnja je aktivnost koja se razvija
Maljinda Bregu

Bregu: Za RCC regionalna saradnja je aktivnost koja se razvija

„Dobili smo veliki broj upita i pitanja o sastancima u Novom Sadu i Ohridu, takozvanom ‘malom Šengenu’ i našoj ulozi u tome. Da budem jasna. Savjet za regionalnu saradnju je u potpunosti posvećen regionalnoj saradnji. To je naša misija, a u Ohrid smo bili pozvani da čujemo prijedlog lidera tri države našeg regiona", saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Ona je podsjetila da su svih šest ekonomija regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija u procesu uspostavljanja regionalnog ekonomskog prostora, koji je zvanično predstavljen 2017. godine, na zahtjev svih šest pomenutih lidera, projekta čiji je cilj jačanje ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje socijalnih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalifikovanih radnika i inovacija.

"Međutim, u poređenju sa prije dvije i po godine, izgledi su daleko od dobrih. Proces pristupanja Evropskoj uniji je bio spor, a sada je i još nejasniji. Bilateralni sporovi i različiti pristupi doprinijeli su odgađanju zajedničkog ekonomskog prostora, uz određene aktivnosti koje su bile na listi prioriteta, a sada više nisu.

Previše obaveza iz regionalnih sporazuma još uvijek nije ispunjeno. Opterećujući propisi i prekomjerna birokratija i dalje guše poslovanje i privrednike.

I opet, najteže pitanje je i dalje tu: šta je novina sastanka u Ohridu?

Za nas u Savjetu za regionalnu saradnju regionalna saradnja je aktivnost koja se razvija.

U julu, na samitu u sklopu Berlinskog procesa Savjet za regionalnu saradnju iznio je ideju o sporazumu o putovanju sa ličnom kartom u cijelom regionu. Svjesni smo da je bilateralno ovo teško ostvariti, ali smo svi zajedno uspjeli sa sporazumom o smanjenju cijena rominga, koji je potpisalo svih šest ekonomija.

Ta se politička volja može ponoviti? Zar ne?", navodi Bregu.

Regionalna saradnja prema njenim riječuma, postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju. 

"S obzirom da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, vjerujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti", zaključila je Bregu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.