Pala vlada Moldavije
Ilustracija

Pala vlada Moldavije

Moldavska vlada je danas pala pošto je izgubila glasanje o povjerenju u parlamentu.

Premijerka Maja Sandu i njena vladajuća koalicija su dobili povjerenje samo 38 od 101 poslanika,prenosi Beta.

Parlamentarne stranke sada imaju tri mjeseca da oforme novu vladajuću većinu, a ako u tome ne uspiju ići će se na prijevremene izbore.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti. Ta zemlja je strateški važna i za zapad i za Rusiju otkako je 1991. proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

Odnosi između proevropske koalicije ACUM, koju predvodi Sandu, i proruskih socijalista, koji su zajedno činili vladajuću koaliciju, pogoršani su zbog premijerkinog plana da preuzme kontrolu nad imenovanjem vrhovnog državnog tužioca, za šta Sandu tvrdi da je ključ u borbi protiv korupcije. Socijalisti su željeli da tužioca bira specijalna komisija.

Nekoliko stotina pristalica Sandu je demonstriralo ispred parlamenta ali nije bilo nasilja.

"Danas nije izdana samo vlada koja štiti interese naroda nego i svaki građanin koji se nadao da će pravda uskoro biti zadovoljena i njegov život biti bolji", navela je Sandu na Fejsbuku.

Sandu je u govoru prije glasanja o povjerenju pohvalila antikorupcijsko djelovanje svoje vlade ali i da kratko vrijeme koje je imala na raspolaganju nije dovoljno za veće promjene.

"Ekonomska situacija je lošija samo za one koji su obustavili svoje korupcionaške šeme. Građani nijesu očekivali čuda u roku od pet mjeseci. Oni razumiju i cijene odgovornu vladu, sačinjenu od iskrenih ministara koji su preuzeli funkcije da bi poboljšali živote ljudi", rekla je Sandu.

Ona je na premijersku funkciju došla u junu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.